Ανώτατοι φίλοι και ένα ζευγάρι Witch Hazels

48
Ανώτατοι φίλοι και ένα ζευγάρι Witch Hazels

Αυτό είναι για να συνδέσει την αγροικία μας στη Νότια Ιντιάνα, που χτίστηκε το 1860, με το περίφημο RHS Garden Wisley της Αγγλίας, που ιδρύθηκε το 1878, με τον θρυλικό φυτοκόμο Mike Dirr, η ηλικία του δεν έχει σημασία, με την απίστευτη αμαγιελή Μαλακός Χαμαμέλης Το «Wisley Supreme» που ανθίζει στον κήπο της γυναίκας μου αυτή τη στιγμή.

Και τα 15 υπέροχα, θεαματικά, κίτρινα που κραυγάζουν, απίστευτα αρωματικά και καλωσορίζουν απόλυτα τα 15 πόδια του.

Όταν μετακομίσαμε εδώ το 1975…

Το σπίτι μας ήταν μια φθαρμένη από τον καιρό, ηλιόλουστη αγροικία της οποίας οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες χώριζαν, εξακολουθούσαν να ζουν μαζί και δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη συντήρηση. Το σπίτι είχε μια τσίγκινη στέγη που είχε διαρροή, ερειπωμένες καμινάδες, τρίζοντας δάπεδα, πεσμένους φράχτες, οκτώ κραμπόδεντρα θαμμένα κάτω από σκηνές με αγιόκλημα και έξι στρέμματα αγριόχορτα.

Η σύζυγός μου, Τζάνετ, και εγώ είχαμε μεγαλώσει σε αγροτική χώρα του Βόρειου Ιλινόις, όπου οι περισσότεροι κήποι του σπιτιού αποτελούνταν από μαρούλια, φασόλια, καλαμπόκι, καρότα, πατάτες και 136 φυτά ντομάτας. Οι κήποι με λουλούδια ήταν τυπικά μονοετή: άνθη, κατιφέδες, ζίννιες και έχω αναφέρει κατιφέδες;

Στην Ιντιάνα, αυτό άλλαξε τη στιγμή που παρατηρήσαμε μερικά νέα σπίτια να χτίζονται στη γειτονιά, οπότε αγοράσαμε δύο γυμνά στρέμματα δίπλα στα δικά μας για να αποκρούσουμε αυτήν την επίθεση του πολιτισμού. Την ίδια στιγμή, ένας συνάδελφος δημοσιογράφος και καλός φίλος ονόματι Mike Hayman βρέθηκε να μπαίνει βαθιά σε πιο ενδιαφέροντες και εξωτικούς θάμνους και δέντρα. Χρειαζόταν ένα μέρος –σαν δύο γυμνά στρέμματα– για να φυτέψει αυτές τις νέες και σπάνιες ποικιλίες.

Τέλος παιχνιδιού

Ο Χέιμαν μάζευε πραγματικά νέα και ενδιαφέροντα πράγματα, καθώς με ενδιέφερε όλο και περισσότερο και ήμουν χαρούμενος που τα έκανα. Δημιουργήσαμε εν συντομία το πιο ασύμφορο φυτώριο στον κόσμο, ξυλώδη και κωνοφόρα δέντρα, όλα μαζί αρμονικά, μέχρι που ανέλαβε ο Hayman, του οποίου η ζωή είναι πλέον αφιερωμένη στο να καλύψει το Louisville με τα σωστά δέντρα.

Τότε, ό,τι κι αν έβρισκε ή του έδιναν ένας αμείλικτος Χέιμαν – από τη Νέα Αγγλία στο Τενεσί στη Τζόρτζια μέχρι τον Βορειοδυτικό Ειρηνικό – συχνά γέμιζε τα δοχεία του ενός και δύο γαλονιών στο πίσω μέρος του pickup μου. Περιστασιακά απροειδοποίητα. Φροντισμένη ψυχή που είμαι, θα τα έπαιρνα σπίτι και θα φύτευα με ανόητη σειρά στα πρώην γυμνά δύο στρέμματα.

Αυτό ξέφυγε τελείως όταν ο Hayman έμαθε για τον Mike Dirr, την Τζόρτζια Plant Genius που είχε εγκατασταθεί στην Αθήνα με το Perennial Plant Pro Allan Armitage. Εν ολίγοις, ο Hayman τηλεφώνησε στον Dirr και λίγο πολύ είπε ότι θα έρθω να σε δω είτε σου αρέσει είτε όχι.

Ο Ντιρ, ένας άνθρωπος με μεγάλο πάθος και ο ίδιος, αναγνώρισε τη ζέση και συναντήθηκαν οι δυο τους. Μετά πήγα στην Αθήνα με τον Χέιμαν. Η στιγμή που θυμάμαι περισσότερο από εκείνο το πρώτο ταξίδι ήταν όταν όλοι απογειωθήκαμε σε μια από τις εξάωρες πεζοπορίες με φυτά εκτός χώρας του Dirr. Μου έκανε μια ερώτηση, είδε το βλέμμα του τρόμου στο πρόσωπό μου και δεν με ρώτησε ποτέ άλλη.

Τότε ο Ντιρ κανόνισε ένα από τα περιοδικά του ταξίδια στους μεγάλους κήπους της Αγγλίας και μπήκα στη λίστα. Άλλοι σπουδαίοι ήταν ο θρυλικός προπονητής ποδοσφαίρου του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, Vince Dooley, ειδικός στα φυτά και ο ίδιος ο Paul Cappiello του Kentucky Yew Dell.

Έτσι, ήμουν εκεί, σχεδόν χωρίς να γνωρίζω τίποτα, αλλά ανυπόμονα να μάθω, πέταξα για να περιηγηθώ σε αγγλικούς κήπους με μερικούς από τους πιο γνώστες φυτών στον πλανήτη.

Θα επισκεπτόμασταν 21 κήπους σε επτά ημέρες: τρεις την ημέρα. Το σύνθημά μας στα σπάνια διαλείμματά μας ήταν «Χάνουμε χρόνο». Σε μια στάση, νομίζω ότι χρησιμοποιώντας μια μπάλα ποδοσφαίρου, έπρεπε να δείξω στον κόουτς Dooley τις ικανότητές μου στις πάσες. Είπε ότι ήμουν λίγο πολύ μεγάλος και αργός για τη Νοτιοανατολική Διάσκεψη. Ο Ντιρ υπέγραψε αργότερα ένα από τα εγχειρίδια του για το ξυλώδες τοπίο για μένα, είπε ακόμη και ωραία πράγματα, μια Βίβλο που θησαυρίζω μέχρι σήμερα.

Τι ταξίδι!

Έμαθα για τη διαρκή αξία της Royal Horticultural Society με τους εκθεσιακούς της κήπους σε όλη την Αγγλία. Έμαθα κάτι νέο για τα φυτά σε κάθε στάση. Έμεινα έκπληκτος με την ικανότητα των άλλων να απομνημονεύουν φυτά, να κροταλίζουν δέκα ποικιλίες, να μιλάνε για το ποιος σε όλο τον κόσμο παρήγαγε πρώτος τι και πότε για πολλά χρόνια. είχα κολλήσει.

Ο Dirr είχε άδεια να φέρει φυτά και μοσχεύματα στο σπίτι στις πολιτείες, υπό την προϋπόθεση ότι θα πλυθούν προσεκτικά, οι ρίζες τους τυλίγονται και προστατεύονται. Το μεγαλύτερο μέρος του πλυσίματος έγινε σε μια μπανιέρα ξενοδοχείου το βράδυ πριν φύγουμε, αφήνοντας έναν βάλτο λάσπης περίπου τέσσερις ίντσες βαθιά στη μπανιέρα καθώς βγαίναμε στην κόλαση από την πόλη.

Η πιο αξέχαστη στάση μας ήταν στο RHS Garden Wisley, και τα 240 στρέμματα του. Απλωμένα πριν από τον πρωτάρη από την Ιντιάνα ήταν γυάλινα σπίτια, αλπικά σπίτια, βραχόκηποι, ένας περιφραγμένος κήπος, τριαντάφυλλα, ένα κανάλι με νούφαρα και δοκιμαστικά χωράφια όπου δημιουργούνται τόσες πολλές νέες ποικιλίες, ανάμεσά τους η αμαμελίδα “Wisley Supreme”. .

Αναζητώντας το στα βιβλία ιστορίας των φυτών, κάποιος είπε σχετικά: «Ένα φυτό που πέρασε απαρατήρητο στο Wisley για πολύ καιρό. Καταστράφηκε εν μέρει στον τυφώνα του 1987, αλλά αναπτύχθηκε όμορφα, αλλά δυστυχώς βρίσκεται σε πολύ σκιά για να δείξει την πραγματική του υπόσχεση».

Fast Forward έως τον Φεβρουάριο του 2022

Οι Hills έχουν μάθει πολλά για τα εξωτικά φυτά, τους θάμνους και τα δέντρα από το 1975, πολλά από αυτά αποδίδονται απευθείας στον Mike Hayman, τον Mike Dirr και ένα καστ χιλιάδων. Και αποφεύγοντας την αστυνομία της μπανιέρας.

Κατά τη διάρκεια των 20 ετών, καθώς οι Hills μεγάλωσαν τα στρέμματα των κήπων τους, δημιούργησαν έναν ειδικό στο κέντρο που ονομάζεται “Janet’s Garden”. Είναι ένα ήσυχο μέρος, με ένα σιντριβάνι στη μέση του. κάτι που μπορείτε να δείτε στην Αγγλία. Στις άκρες του, κάτω από αρκετό ήλιο, βρίσκονται δύο ακμάζουσες μαγισσούλες «Wisley Supreme» που καλωσορίζουν τη νέα χρονιά, δημιουργώντας παλιές αναμνήσεις.

Οι κήποι είναι πάντα καλύτεροι στο να παρέχουν έναν πλήρη κύκλο.

.