Αστέρια και απογοητεύσεις στους κήπους μου του 2021

44
Αστέρια και απογοητεύσεις στους κήπους μου του 2021

Κατά τη δική μου πολύ προκατειλημμένη εκτίμηση, ο κήπος του σπιτιού μου και όλοι οι κήποι που υιοθέτησα ήταν απεριόριστες επιτυχίες το 2021, οπότε ναι! Αλλά δεν μπορώ να πω το ίδιο για κάθε φυτό. Οπότε έχω κάποιους επαίνους και μερικούς κρίκους για τους ξεχωριστές, για το καλό και το χειρότερο.

Αστέρια – Butterfly Weed και Nepeta

Σε έναν από τους κήπους που υιοθέτησα, αυτόν στο κτίριο διαχείρισης του κοτετσιού μου, έχω πέσει σκληρά για δύο φυτά που ήταν καινούργια για μένα.

Ένα μέλος/φίλος της κοτέτσι τη δώρισε ενήλικη Νεπέτας, και έχουν τέτοιο αντίκτυπο και για τόσο καιρό, έχω φυτέψει πολλά στον δικό μου κήπο. Το ίδιο το ένδοξο Ζιζάνιο πεταλούδας που φύτεψα εδώ με πρόταση του γενικού διευθυντή του κοτετσιού, κηπουρού ο ίδιος. Το ονομάζω «το νέο μου αγαπημένο πολυετές φυτό», οπότε καλύτερα να μην το απογοητεύσω!

Αστέρια – Ετήσια σε ζωγραφισμένες γλάστρες

Στο αίθριο της μπροστινής αυλής μου, όπου υπάρχουν πολλές γλάστρες, ενθουσιάστηκα με αυτόν τον συνδυασμό Coleus και Ειρήνη.

Άλλη μια επιτυχία ήταν φέτος Ζιννιάς, για το οποίο ενθουσιάστηκα σε αυτήν την ανάρτηση.

Μια Oakleaf ορτανσία απογοητεύει

ΜΠΟΡΕΙ να περιμένω πάρα πολλά ορτανσίες δρυός. Θέλω απλώς να γίνουν όλα έντονο κόκκινο το φθινόπωρο, όπως το παραπάνω στα αριστερά, που το πέτυχε τον Σεπτέμβριο του πρώτου έτους του στον κήπο. Κάντε αντίθεση με αυτή με την ορτανσία στα δεξιά που δεν έδειξε ουσιαστικά κανένα χρώμα σε αυτή τη λήψη στα μέσα Οκτωβρίου.

Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, παραπάνω, έχει πάρει διάφορες αποχρώσεις και δεν έγινε ποτέ καλύτερος.

Έχουν διαφορετικές ποικιλίες διαφορετικές ποσότητες και είδη φθινοπωρινού χρώματος; υποθέτω! Απλώς θεωρούσα το χρώμα του φθινοπώρου ως δεδομένο γιατί είχα μεγαλώσει το παραπάνω στον πρώην κήπο μου, που χρωματίστηκε έτσι μέχρι την 1η Νοεμβρίου στο δάσος του. Τι φυτό!! Και το διερχόμενο ελάφι απλώς το αγνόησε.

(Προσέξτε τον ίδιο πάγκο που είδατε στην παραπάνω φωτογραφία του πριονιού; Τον αγόρασα το 1985, δεν του έκανα τίποτα για 27 χρόνια, μετά τελικά τον καθάρισα, τον τρίψα και τον βάψα ώστε να ταιριάζει με την οροφή του υπόστεγου και την ανάρτησή μου στον τοίχο των 3 $.)

Η ίδια ορτανσία άνθισε ΤΟΝΟΥΣ το 2020!

Το νούμερο δύο για την απογοητευτική ορτανσία είναι ότι έδωσε κυριολεκτικά τρεις ανθίσεις, δύο από τις οποίες φαίνονται στην επάνω φωτογραφία. ΔΕΝ έχω ιδέα γιατί και αν το άτομο που το καλλιεργούσε ήταν οποιοσδήποτε άλλος εκτός από τον εαυτό μου, θα το κατηγορούσα για κακό κλάδεμα. Μου αρέσει να πιστεύω ότι ΔΥΝΑΤΟΝ θα μπορούσα να κάνω το λάθος να αφαιρέσω τα περισσότερα από τα μπουμπούκια της επόμενης χρονιάς, αλλά δεν ξέρω ποιον ή τι άλλο να κατηγορήσω. Έχετε ιδέες;

Koreanspice Viburnum Ups and Dies

Γιατί-0-γιατί μου Κορεατικό μπαχαρικό Viburnum ΠΕΘΑΝΩ ξαφνικά φέτος; Δεν έχω ιδέα! Το είχα φυτέψει πριν από εννέα χρόνια στο τέλειο σημείο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής από τους πεζούς που περνούν, αλλά αρκετά κοντά στη βεράντα για να μπορώ να μυρίζω τα λουλούδια. Για μένα δεν είναι ποτέ ένας υπέροχος θάμνος, αλλά έκανε τη δουλειά που έπρεπε – μέχρι που δεν το έκανε.

Απογοητευτική ανάπτυξη σταυροειδών κλημάτων

Στον μπροστινό μου κήπο χάνω τον φράχτη της κουμαριάς που υποτίθεται ότι μπλοκάρει μια κακή θέα και παρέχει λίγη ιδιωτικότητα στην μπροστινή αυλή, αντικαθιστώντας τον με καλώδια και τέσσερα από τα αειθαλή πολυετή φυτά (επίσης εγγενή) Crossvine (Bignonia capreolata). Η δουλειά του ήταν να καλύψει γρήγορα το σύρμα.

Ήθελα να μοιάζει γρήγορα με αυτήν την οθόνη στην πίσω αυλή – καλυμμένη με φύλλωμα κάθε μέρα του χρόνου, να ανθίζει σαν τρελό τον Μάιο και μετά να ξαναανθίζει σποραδικά όλη την εποχή.

1ο και 2ο έτος ανάπτυξης

Παρηγορώ τον εαυτό μου κάνοντας κύλιση σε φωτογραφίες όπως αυτές του ίδιου φυτού στα χρόνια του σχηματισμού του. Μου θυμίζουν αυτό που μας λένε τόσο συχνά για τα πολυετή φυτά – ότι τον πρώτο χρόνο κοιμούνται, τον δεύτερο έρπουν και τον τρίτο χοροπηδούν.

Θα νόμιζες ότι μετά την κηπουρική για δεκαετίες θα είχα περισσότερη υπομονή για την ανάπτυξη των φυτών, αλλά όχι. Στην πραγματικότητα, μισώ να σκέφτομαι πόσο ανυπόμονος θα ήμουν αν δεν είχα ασχοληθεί με την κηπουρική για να με διδάξει ένα ή δύο πράγματα για τη ζωή.