Γιατί ΑΠΛΑ Ανακαλύπτω Ζίννια στα σύνορα;

32
Γιατί ΑΠΛΑ Ανακαλύπτω Ζίννια στα σύνορα;

Ο Zinnias στο Βοτανικό Κήπο του Ντέλαγουερ

Ζιννιάς – Διαβάζω παντού για την φαντασία τους στην προσέλκυση επικονιαστών, ιδιαίτερα των πεταλούδων. Στην πραγματικότητα, όταν έψαξα στο google το θέμα εξεπλάγην βρίσκοντας τη δική μου ανάρτηση, από το 2015. Δεν θα επαναλάβω τίποτα από αυτά, αλλά συνιστώ αυτόν τον σύνδεσμο για πληροφορίες σχετικά με το ποιες ποικιλίες είναι καλύτερες σε αυτό, τουλάχιστον στις ανεπίσημες δοκιμές ενός κηπουρού στο Μέριλαντ κοντά μου.

(Έμεινα επίσης έκπληκτος που σε εκείνη την παλιά ανάρτηση υποσχέθηκα να καλλιεργήσω Zinnias ως μέρος ενός νέου κήπου επικονιαστών, κάτι που δεν πιστεύω ότι έκανα ποτέ. Δεν πειράζει!)

Το ρεφρέν των επαίνων για τον Ζίννια φάνηκε να γίνεται όλο και πιο δυνατό φέτος και πρόσφατα η Ελισάβετ τους δήλωσε την αγάπη της, λέγοντας ότι δεν θα μείνει ποτέ ξανά χωρίς αυτούς! Ανέφερε για την επιτυχία με τα σπορόφυτα (όχι τους σπόρους) και τη φύτευσή τους σε δοχεία.

Ακόμη και μια Zinnia σε ένα σύνορο τραβάει τα βλέμματα, σωστά; Έτσι του χρόνου – ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Και δεν είναι η μόνη GardenRanter που αναλαμβάνει την υπόθεση. Φέτος πειραματίστηκα απευθείας και με τον Zinnias και με τον Marigolds στα σύνορά μου, κάτι που δεν είχα κάνει ποτέ, και ήμουν καταπληκτικός από τον αντίκτυπο που είχαν. Εντάξει, όχι τα Marigolds –πολύ μικρά– αλλά ακόμα και ένα Zinnia μπορεί να γεμίσει αρκετά. Ή για να μιλήσουμε στο lingo HGTV, POP!

Η ερώτησή μου είναι λοιπόν – πότε έγιναν τόσο όμορφα; Τόσο μεγάλο, με τόσο ζωντανά χρώματα; Είναι νέα υβρίδια που τραβούν το βλέμμα μου ή απλώς είχα ανοσία στη γοητεία του Zinnias;

Πάνω, το άλλο πορτοκαλί Zinnia που φύτεψα σε εκείνο το περίγραμμα, σκάει ακόμα περισσότερο δίπλα σε ένα παραπλανητικό Morning Glory και λίγο White Wood Aster, και με επισκέπτεται μια πεταλούδα.

Φροντίδα και σίτιση – προφανώς δεν χρειάζονται πολύ!

Σύμφωνα με το American Meadows, που πουλάει Zinnias, αυτά τα ετήσια δεν χρειάζονται το καθημερινό πότισμα που δίνω συνήθως στα ανθοφόρα μονοετή φυτά που καλλιεργούνται σε δοχεία.

Για να καλλιεργήσετε τις Zinnias, φροντίστε να τις φυτέψετε σε μια περιοχή που ηλιάζεται (τουλάχιστον έξι ώρες την ημέρα). Αν και προτιμούν το έδαφος με καλή στράγγιση, θα αναπτυχθούν σχεδόν οπουδήποτε, αρκεί να έχουν άφθονο ήλιο. Δεν χρειάζονται πολύ συμπληρωματικό νερό τους καλοκαιρινούς μήνες, γεγονός που τους καθιστά εξαιρετικό υποψήφιο για δυσπρόσιτες περιοχές ή για κηπουρούς που προσπαθούν να εξοικονομήσουν νερό.

Υποθέτω ότι πρέπει ακόμα να ταΐζονται, κάτι που προσπαθώ να κάνω δύο φορές το μήνα για ανθοφόρα μονοετή φυτά όπως οι πετούνιες που καλλιεργούνται σε δοχεία που φαίνονται παραπάνω.

Σχεδιασμός για το 2022

Όπως οι περισσότεροι μανιώδεις κηπουροί, φαντασιώνομαι όλη τη σεζόν για τις βελτιώσεις που σκοπεύω να κάνω του χρόνου. Επειδή το κάνουμε με εμμονή, σωστά;

Καλά! Αυτό το μικρό περίγραμμα στον μπροστινό μου κήπο, το οποίο για τόσο καιρό κρατούσε Arborvitaes (που ήταν άσχημες) και Black-eyed Susans (που έτρεχαν σε σύγχυση), τώρα έχει Russian Sage, Little Bluestem grasses και Sedum. Φύτεψα δύο συστάδες νάρκισσους «February Gold», αλλά ξέρετε τι άλλο χρειάζεται αυτό το σημείο, σωστά;

Αυτά τα μωρά αρέσουν στη Φούξια Ζίννια! Έτσι, όταν οι άνθρωποι πλησιάζουν το σπίτι μου, θα τους δουν και στο βάθος, μεταλλικές καρέκλες στο ίδιο χρώμα. Αλλά το καλύτερο από όλα, θα ενθουσιάζομαι με αυτό το χρώμα όλη τη σεζόν.

Α, 2022…