Γιατί οι μπιγκόνια ήταν η ραχοκοκαλιά των κήπων για περισσότερο από έναν αιώνα

62
Γιατί οι μπιγκόνια ήταν η ραχοκοκαλιά των κήπων για περισσότερο από έναν αιώνα

Ως ένα από τα μεγαλύτερα γένη φυτών στον κόσμο, με περισσότερα από 2.000 ονομασμένα είδη – για να μην αναφέρουμε εκατοντάδες υβρίδια – οι μπιγκόνιες είναι μια μελέτη σε αντίθεση. Ανθίζουν σχεδόν σε κάθε χρώμα και μπορούν να αναπτυχθούν στον ήλιο ή σε πλήρη σκιά. Μπορούν να είναι όρθια, με δομημένους μίσχους που μοιάζουν με ζαχαροκάλαμο ή κρεμαστές, που κρέμονται πάνω από την άκρη των καλαθιών. Οι σπόροι της Begonia είναι εξαιρετικά μικροσκοπικοί και είναι το πιο πολύτιμο υλικό στον κόσμο. Ένα γραμμάριο 100.000 σπόρων μπιγκόνια αξίζει 8.000 δολάρια – περισσότερο από το πλουτώνιο, το χαβιάρι και τον χρυσό. Ωστόσο, οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν ένα φυτό μπιγκόνια για λίγα μόνο δολάρια.

Η ποικιλομορφία του γένους σημαίνει μια μεγάλη γονιδιακή δεξαμενή για να συνεργαστούν οι κτηνοτρόφοι. Και δουλεύουν μαζί τους έχουν! Για περισσότερα από 100 χρόνια, οι κτηνοτρόφοι έχουν υβριδοποιήσει είδη begonia από όλο τον κόσμο (κανένα δεν είναι εγγενές στη Βόρεια Αμερική) για να φέρει στους κηπουρούς όμορφα, αξιόπιστα φυτά για γλάστρες, καλάθια και κρεβάτια τοπίου. Για μια σύντομη ιστορία της αναπαραγωγής της μπιγκόνια και μια ματιά στο τι εργάζονται τώρα οι κτηνοτρόφοι, Καλλιεργητής θερμοκηπίου απευθύνθηκε σε ορισμένους γνωστούς εμπειρογνώμονες του κλάδου.

Όταν οι περισσότεροι κηπουροί σκέφτονται τις μπιγκόνιες, είναι η κερί μπιγκόνια, υβρίδια της Begonia semperflorens.

«Οι κέρινες μπιγκόνιες ήταν πολύ μεγάλες τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 και εξακολουθούν να είναι τώρα», λέει ο Allan Armitage, Ph.D., ομότιμος καθηγητής φυτοκομίας στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια και Καλλιεργητής θερμοκηπίου Συνεισφέροντας συντάκτης. «Είναι το όνειρο ενός τοπίου, γιατί είναι σκληροί. Είναι αυτό που ονομάζω φυτά ψωμιού. Φυσικά, οι κτηνοτρόφοι έχουν αναπτύξει ποικιλίες με μεγαλύτερα άνθη και μεγαλύτερα φύλλα, όπως η σειρά Big (Benary), η σειρά Whopper (Ball Seed), η σειρά Viking (Sakata Ornamentals) και η σειρά Top Hat (Syngenta Flowers). ”

NonStop Begonias Βάλτε τις Begonias σε γλάστρες

Οι NonStop μπιγκόνιες ήταν μια σημαντική ανακάλυψη, λέει ο Armitage, παρομοιάζοντάς τες λίγο με μια κονδυλώδη μπιγκόνια, αλλά πολύ πιο εύκολο να αναπτυχθούν σε εξωτερικούς χώρους. Εισήχθη από Benary Στη δεκαετία του 1980, οι NonStops κυκλοφόρησαν όχι μόνο στις παραδοσιακές λευκές, ροζ και κόκκινες σαν κέρινο μπιγκόνιες. ήρθαν επίσης σε πορτοκαλί και κίτρινο. Οι μπιγκόνιες Rieger, που εισήχθησαν το 1955 από τον κτηνοτρόφο Otto Rieger, ήταν παρόμοιες με τις NonStops, αλλά είχαν μεγαλύτερο χρόνο άνθισης. Και τα δύο πήγαν καλά σε γλάστρες και ως δώρο φυτά.

Φτερά Αγγέλου και Φτερά Δράκου

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα αίθριο ή φύτευση χωρίς να περιλαμβάνονται κάπου οι μπιγκόνιες Dragon Wing, αλλά αποτελούν μέρος της εικόνας της μπιγκόνιας από το 2000 περίπου, όταν Παναμερικανικός σπόρος τα εισήγαγε στην αγορά. Πριν από τα Angel Wings, τα οποία ήταν δημοφιλή για το οδοντωτό φύλλωμά τους με αργυρόχρωμα στίγματα, τα Dragon Wings ήταν επίσης μπιγκόνια από ζαχαροκάλαμο, αλλά πρόσφεραν άφθονα λουλούδια όλη την εποχή, ανοχή στις περισσότερες καιρικές συνθήκες και συνθήκες ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της ζέστης, και 15-18- ίντσα ψηλή κατασκευή που ορίζει ένα κοντέινερ ή ένα κρεβάτι τοπίου.

«Τα Angel Wings βρίσκονται κυρίως σε βοτανικούς κήπους και συλλέκτες τώρα», λέει ο Armitage. «Αλλά τα Dragon Wings ήταν ένας τρόπος αλλαγής του παιχνιδιού. Βοήθησαν πραγματικά την αγορά κοντέινερ και καλαθιών, γιατί τώρα είχαμε ένα φυτό που άνθιζε συνεχώς. Θα μπορούσατε να το βάλετε σχεδόν οπουδήποτε και θα φαινόταν καλό.”

Begonia boliviensis: Από ένα σύννεφο των Άνδεων σε κρεμαστά καλάθια

Τα κρεμαστά καλάθια πήραν μια βολή στο χέρι με τον ερχομό του Begonia boliviensis υβρίδια, γνωστά για τα έντονα κόκκινα, πορτοκαλί, λευκά και κίτρινα άνθη τους και την ικανότητά τους να καλύπτουν πλήρως ένα καλάθι. Ποικιλίες όπως το «Santa Cruz Sunset», το πρώτο Β. boliviensis υβρίδιο από σπόρο (Benary) και το «Bonfire» (Anthony Tesselaar Plants) έθεσαν τη βάση για δεκάδες συναρπαστικά νέα υβρίδια.

Το Foliage παίρνει την κεντρική σκηνή με τα υβρίδια Rex

Μια εντελώς διαφορετική αρένα που καταλαμβάνουν οι μπιγκόνιες είναι τα φυλλώδη φυτά. Τα σγουρά, στροβιλιζόμενα, κομψά φύλλα με μυριάδες χρωματικά σχέδια, καθώς και η ικανότητά τους να αναπτύσσονται στη σκιά κάνουν τους τύπους Rex δημοφιλείς.

«Οι Rex begonias έχουν βρει μια ισχυρή θέση στις πωλήσεις λουλουδιών εσωτερικού χώρου τα τελευταία χρόνια», λέει ο Jim Devereux, Διευθύνων Σύμβουλος της Green Fuse Botanicals, κορυφαίος εκτροφέας υβριδίων Rex. «Παραδοσιακά που χρησιμοποιούνται ως ανοιξιάτικο χρώμα για περιοχές σκιάς, έχουν γίνει ένα πολύ μοντέρνο αντικείμενο για πωλήσεις όλο το χρόνο. Στόχος μας είναι να παράγουμε σειρές φιλικές προς τους καλλιεργητές που έχουν ισχυρό σφρίγος και ομοιομορφία, γεγονός που διασφαλίζει ότι οι καλλιέργειες είναι έτοιμες όπως έχει προγραμματιστεί».

Φυτώρια Terra Nova ήταν η πρώτη εταιρεία που έφερε στην εμπορική αγορά πολυετείς υβριδικές μπιγκόνιες τύπου rex με εύκρατο κλίμα.

«Η Begonia rex είναι ένα είδος με πολλά υβρίδια και η Terra Nova έφυγε από μερικές από τις παλιότερες, αμιγείς γραμμές, συνδυάζοντας με νέα είδη που δεν έχουν ακόμη ονομαστεί για να αυξήσουν την ανθεκτικότητα και το σφρίγος και να αποκτήσουν νέα σχέδια και χρώματα φύλλων. », λέει ο Chuck Pavlich, Διευθυντής Ανάπτυξης Νέων Προϊόντων για τα φυτώρια Terra Nova. «Αυξήσαμε την ανοχή στο κρύο και τη θερμότητα και δημιουργήσαμε μια εξαιρετική αλυσίδα εφοδιασμού για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η κατηγορία μπιγκόνιων δεν είναι απλώς μια λάμψη στο τηγάνι».

Οι κτηνοτρόφοι κάνουν τις μπιγκόνια πιο φιλικές προς τους καλλιεργητές

Όλοι οι κτηνοτρόφοι μπιγκόνια καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για την αναπαραγωγή ποικιλιών που είναι φιλικές προς τους καλλιεργητές και διασφαλίζουν τη συνεπή προσφορά.

«Η μπιγκόνια μπορεί να είναι λίγο δύσκολη και ευαίσθητη για τους καλλιεργητές, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό και των απίστευτα μικρών σπόρων», λέει ο Matthias Redlefsen, Διευθύνων Σύμβουλος της Benary. «Υπάρχει μια απίστευτη ποσότητα τεχνολογίας σπόρων που πηγαίνει σε αυτήν την κατηγορία για να διευκολύνει την παραγωγή για τον καλλιεργητή. Μερικά χαρακτηριστικά που αποτελούν προτεραιότητα είναι: ιδιαίτερα καλή βλάστηση, εξαιρετική ομοιομορφία στην ανάπτυξη, μέγεθος και χρώμα λουλουδιών, μακρύ παράθυρο ανθοφορίας, καλή ποιότητα λουλουδιών, αντοχή στη θερμότητα και αντοχή στον Βοτρύτη και το ωίδιο.

Syngenta Flowers επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μεγαλύτερων λουλουδιών, καλύτερη διακλάδωση και ανοχή τόσο στον ήλιο όσο και στη σκιά, λέει η Jennifer Emerson, Product Manager της Syngenta Flowers Βόρεια Αμερική.

“[Our] Η τρέχουσα αναπαραγωγή σπόρων επιδιώκει να επιλέξει νωρίτερα και πιο ομοιόμορφη ανθοφορία σε ψυχρότερες συνθήκες καλλιέργειας», λέει.

Πολλοί κτηνοτρόφοι εξέφρασαν τη σημασία που δίνουν στην ανάπτυξη μιας ισχυρής αλυσίδας εφοδιασμού χωρίς ασθένειες. ο Όμιλος Beekenkampπου παράγει νεαρά φυτά μπιγκόνια για περισσότερα από 75 χρόνια, λέει ότι η εταιρεία στοχεύει συνεχώς να καινοτομεί για ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού.

«Η αναπαραγωγή της Begonia είναι μια σχετικά χρονοβόρα διαδικασία — μεγαλύτερη από το συνηθισμένο φυτό κλινοστρωμνής», λέει ο Sirekit Mol, Διευθυντής Μάρκετινγκ στο Beekenkamp.

Οι περισσότεροι κηπουροί, ή ακόμα και εκείνοι που δεν αυτοαποκαλούνται κηπουροί, θα βρίσκουν πάντα χώρο για μια ή δύο μπιγκόνια – ή αρκετές δεκάδες. Ωστόσο, υπάρχει ένας νέος αστικός κηπουρός και η ευελιξία του γένους begonia τα κάνει ιδανικά για αυτούς τους νέους καταναλωτές.

«Είναι μια συναρπαστική στιγμή για τις μπιγκόνιες, γιατί μια νέα γενιά πελατών αναδύεται», λέει ο Redlefsen. «Το Instagram και το YouTube επηρεάζουν τους αστικούς κηπουρούς και τους bloggers της αστικής ζούγκλας. Νέες και ρετρό τάσεις επανεμφανίζονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως τα terrarium και η κηπουρική με μπουκάλια. Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για σπάνιες, μοναδικές μπιγκόνιες. Οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν νέα πράγματα και οι μπιγκόνιες μπορούν να προσφέρουν.”0