Δεν θα μείνω ποτέ ξανά χωρίς ζίνιες

46
Δεν θα μείνω ποτέ ξανά χωρίς ζίνιες

Για χρόνια, αγνοούσα αυτά τα πολύ δημοφιλή ετήσια, θεωρώντας τα ως εκδόσεις ντάλιες με χαμηλό ενοίκιο. Αντιθέτως, κυνήγησα τις ντάλιες, τις άρχισα μέσα τον Απρίλιο, τις φύτεψα, τις στοίχωνα, προσπαθούσα να ξεχειμωνιάσω τους κόνδυλους, αποτυγχάνοντας, ξεβγάλω και επαναλάβω. Πήρα μερικά υπέροχα λουλούδια, αλλά όχι αφθονία και πήραν το χρόνο τους. Τελικά άρχισα να αγοράζω φυτά ντάλιας με καλά μπουμπούκια όταν τα είδα στο κέντρο του κήπου και σταμάτησα να κοιτάζω τους καταλόγους ντάλιας.

Ο Ζίννιας ήρθε στην προσοχή μου όταν προσφέρθηκαν σπορόφυτα από έναν φίλο κηπουρό που μεγαλώνει εκατοντάδες στο υπόγειό του. Έβαλα μερικά εδώ κι εκεί, και τα κατάφεραν… εντάξει. Φέτος, όμως, προπαρήγγειλα σπορόφυτα από τους Βοτανικούς Κήπους και μετά παρασύρθηκα από μια πρόσφατη ανοιξιάτικη προσφορά βυσμάτων από την Select Seeds. Τελείωσα με το “Benary’s Giant Orange”, (στο επάνω μέρος) “Queen Lime με το Blush”, (πάνω, νομίζω) “Queeny Orange Lime” και “Raspberry Limeade”.

Αυτή τη φορά τα φύτεψα σε δοχεία και τα κατάφεραν πολύ καλά. Δεν έχει εμφανιστεί ωίδιο μέχρι στιγμής, ίσως επειδή δεν συνωστίζονται από το φύλλωμα των ψηλότερων φυτών και έχουν περισσότερο ήλιο από ό,τι σε ένα κρεβάτι. Το καλύτερο από όλα είναι ότι ανθίζουν ασταμάτητα από τα τέλη Ιουνίου. Οι πεταλούδες τα λατρεύουν.

Δεν ασχολούμαι με τους σπόρους καθώς δεν θέλω τον κόπο ενός θερμοκηπίου στο υπόγειο και δεν θέλω να περιμένω να ανθίσει μια υπαίθρια σπορά. Η εποχή μας, ακόμη και με την κλιματική αλλαγή, είναι ακόμα μάλλον σύντομη για αυτό. Η εμπειρία μου με το να ξεκινήσω από το μηδέν με τα φυτά δεν ήταν εξαιρετική. Ίσως όταν βγω στη σύνταξη, μπω σε σπόρους. Αυτό θα είναι ένα ωραίο χόμπι.

Ανάμεσα στις ζίννιες, τις φλοξ, τις ορτανσίες, τις διπλές ρουμπέκια και δεκάδες άλλα ετήσια, ο κήπος του Αυγούστου ζει πλήρως μέχρι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Αυτό είναι το μόνο πράγμα που δεν κατάλαβα ποτέ για τον Tony Avent, πριν από όλο αυτό το εξώφυλλο του καταλόγου: τα μπλουζάκια του που έγραφαν “Friends Don’t Let Friends Buy Annuals”. Αν θέλετε να μπορείτε να κοιτάτε τον κήπο σας χωρίς να αναστενάζετε, τα ετήσια είναι το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που χρειάζεστε. Ειδικά τα ετήσια όπως τα ζίννια.