Δημιουργία λίστας και έλεγχος της δύο φορές

34
Δημιουργία λίστας και έλεγχος της δύο φορές

Έχω σημειωματάρια γεμάτα με γραμμένα ονόματα φυτών που έχω δει σε κήπους, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή έχω ακούσει για αυτά από φίλους. Η λίστα μου με τα απαραίτητα φυτά φτάνει τα 68: ​​ένας συνδυασμός ετήσιων φυτών, λαχανικών, τρυφερών και ανθεκτικών πολυετών φυτών, φτέρων, δέντρων, θάμνων και ενός αμπέλου—μέχρι στιγμής. Έσκαψα μια βαθιά τρύπα. Τα χειμωνιάτικα όνειρά μου είναι τόσο γεμάτα φαντασία όσο και το εργαστήριο του Άγιου Βασίλη, αλλά κανείς δεν πρέπει να κήπου αν δεν μπορεί να κάνει μεγάλα όνειρα.

Ριφάρω, φτιάχνω συγχορδίες, συνθέτω νέους συνδυασμούς φύτευσης στο κεφάλι μου, αλλά η αλήθεια είναι: Αμφιβάλλω αν θα λάβω κρατικό έλεγχο κινήτρων τον επόμενο χρόνο και δεν έχω χώρο για την πλήρη λίστα των φυτών.

θα τα καταφέρω.

Αν και τα καλοκαίρια είναι ζεστά και υγρά, το Κεντάκι δεν είναι ο Βαθύς Νότος των ζωντανών βελανιδιών και των ισπανικών βρύων. Είμαστε μια εύκρατη Ζώνη 6. Οι στατιστικές καταγράφουν 46 ίντσες ετήσιας βροχόπτωσης και εννέα ίντσες χιονιού. Οι υποσημειώσεις αποκαλύπτουν πράξεις του Θεού—εκτεταμένες ξηρασίες, καταιγίδες πάγου, ανεμοστρόβιλοι και επικές πλημμύρες. Οι χειμώνες είναι γκρίζοι, δεν είναι παγωμένοι κρύοι, και παρόλο που μπορεί να υπάρχουν φρικτές εκρήξεις της Αρκτικής που καταστρέφουν τις ζώνες, δεν έχω δει ποτέ Ψάρεμα στον πάγο πάνω από όλα σε ένα αυτοκόλλητο προφυλακτήρα νότια του ποταμού Οχάιο.

Θα μάθω τι είναι άτακτο και ωραίο

Βασίζομαι σε παθιασμένους κράχτες κήπου που αντιμετωπίζουν ιδιοσυγκρασίες στις δικές τους δικαιοδοσίες.

Είμαι κορόιδο για τα γήπεδά τους.

Δεν θα μείνω μακριά από το τρένο αγάπης του Garden Rant για τις ζίννιες. Κάνουν καλά κομμένα λουλούδια. Η Carol Reese ενθουσιάστηκε για τη «Σειρά Zahara Sunset Series». Η φίλη μου Annie LeGris αρέσει στο Patty Pan squash. Η Brie Arthur ανέφερε τη γλυκοπατάτα του Treasure Island. Η Holly Shimizu έγραψε για το ανθεκτικό (ελπίζω…) τζίντζερ, Zingiber χειρότερα «Dancing Crane»… «Μαζεύουμε τα βρώσιμα λουλούδια το φθινόπωρο και τα παστώνουμε σε ξύδι». Μου γνώρισαν, στο Sustainable Berea, ένα νόστιμο φρούτο για το οποίο δεν είχα ακούσει ποτέ — το μανταρίνι, Cudrania tricuspidata, συγγενής του Osage πορτοκαλί. Ο Paul Cappiello επεσήμανε το γεμάτο άνθηση, που αγαπά τη σκιά Ligularia Το “Last Dance” σε ένα ανεμοδαρμένο βράδυ του Οκτωβρίου στο Yew Dell.

Ligularia ‘Τελευταίος Χορός’. Φωτογραφία Paul Cappiello.

Ο Χανς Χάνσεν χρησιμοποίησε σεμνά την κόρνα του Κνίπφοφια ‘Jokers Wild’—το εξαιρετικό του επίτευγμα αναπαραγωγής για τους Walters Gardens. Ο Jamie Burghardt επεσήμανε έναν ιθαγενή από το Κεντάκι, το στρογγυλό καρπό του Αγίου Ιωάννη, Hypericum sphaerocarpum, σε μια βραχώδη πλαγιά στους Βοτανικούς Κήπους του Louisville’s Waterfront. Ο Παναγιώτης Κελαϊδης, από τους Βοτανικούς Κήπους του Ντένβερ, με άρπαξε σε μια πρόταση με το Plant Select, ιθαγενής Lonicera reticulata «Το φάντασμα του Κίντζλεϊ». «Δυνατό κλήμα ντυμένο με κυκλικά βράκτια μεγάλης διάρκειας στο μέγεθος και το χρώμα των ασημένιων δολαρίων που τεντώνουν τα σωληνωτά κίτρινα άνθη».

Η λίστα συνεχίζεται…

Έχει ακούσει κανείς για νόστιμο πεπόνι Mandarin;

Ο Scott Skogerbee του Fort Collins Nursery ανακάλυψε ξανά αυτό το κειμήλιο αμπέλι με αγιόκλημα. Φωτογραφία Παναγιώτη Κελαϊδη.

Το δελεαστικό, νέο καυτό πόκερ Kniphofia ‘Jokers Wild’. Φωτογραφία Hans Hansen.

Να είσαι λοιπόν καλός για το καλό!

Η πλειονότητα θα είναι με μίσθωση από μήνα σε μήνα—αυτοί είναι οι άτακτοι που θα σας χαρίσουν βολές, αλλά μπορεί να μεγαλώσετε μια μέρα. Ή όχι. Προβλέψτε τους πληγωμένους—φαγωμένους από ζωύφια, άρρωστους και απογοητευμένους—που σβήνουν πιο γρήγορα από ένα αστέρι που πέφτει. Πολύτιμοι θα είναι οι λίγοι εκπληκτικοί που χρειάζονται λίγη παρότρυνση για να εκπλήξουν.

Προχωρήστε και κάντε μια λίστα.

Ολα θα πάνε καλά.

Εάν υπάρχει εύλογος αριθμός “ποιων;” από τη λίστα σας μεγαλώστε και εκπλήξτε, και είστε χαρούμενοι—και πρέπει να είστε χαρούμενοι—μην ντρέπεστε να επιδεικνύεστε λίγο.

Να είστε ευγνώμονες και γενναιόδωροι.