Εξερευνώντας το Yellow Island – GardenRant

52
Εξερευνώντας το Yellow Island – GardenRant

Κίτρινο νησί

Είμαι, ανθοκομικά μιλώντας, συβαρίτης. Αν και θα προσπαθήσω να απολαύσω το περιστασιακό μακρύ Σαββατοκύριακο σε ένα Oberoi ή Four Seasons, ειδικά ως καλεσμένος ενός πλούσιου φίλου, και θα υποφέρω από γεύματα πολλαπλών πιάτων που είναι τόσο ανησυχητικά για το πορτοφόλι μου όσο ο βλεννογόνος του πεπτικού μου συστήματος. Είμαι στο στοιχείο μου κάτω από μέτρια μέσα. Σε ό,τι αφορά τις φυτογεωγραφικές μου αλλοιώσεις, όμως, όχι και τόσο.

Από τις πολυάριθμες ασήμαντες σφεντόνες και βέλη που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κανένα δεν θεωρήθηκε περισσότερο ως προσωπική προσβολή από την αδυναμία να ταξιδέψω στα βουνά με τα 4 αστέρια Michelin στο βόρειο Βιετνάμ, στο Arunachal Pradesh ή στη νοτιοδυτική Κίνα. Αυτό γίνεται πιο εύκολα κατανοητό από όσους γνωρίζουν την απόλυτη έλλειψη της χλωρίδας της λεκάνης Puget Sound που με περιβάλλει. Από τα εκατοντάδες μίλια που έχω κάνει πεζοπορία στους τοπικούς λόφους και μονοπάτια τους τελευταίους 14 μήνες, είδα στα πρώτα 15 λεπτά του καθενός το άθροισμα της βοτανικής λίστας ελέγχου της ημέρας.

Για οπτική αποτύπωση από τα μη άμεσα αναγνωρίσιμα, έχω αποτολμήσει λίγο πιο μακριά για να ικανοποιήσω την επιθυμία μου για διαφορετικότητα, ενώ, φυσικά, σε μια αξιοσέβαστη κατάσταση παράνοιας και άγχους. Οι Wenatchees, Umpquas, Siskiyous, Trinity Alps και οι Ολυμπιακοί Αγώνες τα πήγαν καλά.

Το Tiny Yellow Island είναι το σημείο που βρίσκεται ο κόκκινος δείκτης. Το νησί Victoria βρίσκεται στα αριστερά,

Αλλά όχι τόσο μακριά είναι ένα μικροσκοπικό νησί στο οποίο ο σύζυγός μου Ρόμπερτ και εγώ τολμήσαμε αυτό το Σαββατοκύριακο, περίπου 100 μίλια βόρεια και δυτικά του Σιάτλ. Σε ένα κομμάτι βράχου έκτασης έντεκα στρεμμάτων στα βαθιά και παγωμένα νερά του Καναλιού του Σαν Χουάν ευδοκιμεί μια από τις πιο πλούσιες και πολιτιστικά σημαντικές ανοιξιάτικες εκθέσεις αγριολούλουδων σε χαμηλό υψόμετρο σε ολόκληρο τον Βορειοδυτικό Ειρηνικό. Μετά από δύο πορθμεία, ένα καβούρι και τα τελευταία 100 πόδια σε μια πλαστική σκούπα που φαινόταν πιο κατάλληλη για παιδική μπανιέρα παρά για πλοήγηση σε δύσκολα ρεύματα, φτάσαμε στο Yellow Island, ένα από τα 170 νησιά στο αρχιπέλαγος Orcas.

Castilleja hispida σε πρώτο πλάνο, με κίτρινο Ranunculus occidentalis

Το Yellow Island ονομάστηκε έτσι από τον Charles Wilkes, τον διοικητή της εξερευνητικής αποστολής των ΗΠΑ του 1838-1842, φαινομενικά για τη ραδιενεργή ομίχλη του Ranunculus occidentalis που ήταν εμφανής από μεγάλη απόσταση τον Απρίλιο και τον Μάιο. Λυπήθηκα που έμαθα πρόσφατα για τη σχέση του Wilke με αυτό το μέρος, καθώς η φήμη του καλύπτει πολλά φυτά και μέρη του Βορειοδυτικού Ειρηνικού και των Νήσων της Χαβάης με την κακία και την ανικανότητά του. Αισθανόμενος και ματαιόδοξος ενώ διοικούσε, κατά τη διάρκεια του στρατοδικείου του που ακολούθησε ο Ουίλκς περιγράφηκε «ως άνθρωπος με ρηχή διάνοια, πενιχρή κατανόηση και συναισθηματική αστάθεια», «αρχηγός μιας θαλάσσιας αποστολής που δεν ήταν ούτε αρχηγός ούτε ναυτικός».*

Quamash ή Camas, Cammasia quamash. Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης του νησιού, το οποίο «καλλιεργείται» και σκάβεται για αιώνες από περισσότερες από 17 γνωστές φυλές PNW. Εμφανίζεται με Ranunculus occidentalis

Ωστόσο, το Yellow Island δεν χρειαζόταν ονοματολογία. Για αιώνες πριν, 17 φυλές είναι γνωστό ότι «καλλιεργούσαν» το quamash Camassia σε αυτό το στεγανό από ελάφια κομμάτι βραχώδους ακίνητης περιουσίας που κανείς δεν κατείχε. Το περιοδικό κάψιμο των φυλών κράτησε τα δέντρα και τους θάμνους σε ηρεμία, επιτρέποντας την παραγωγική αναγέννηση της «σοδιάς» τους. Παραμένουν μεγάλοι λάκκοι στο νότιο άκρο του νησιού που θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για να θάψουν τη σοδειά τους σε χώματα πάνω από αναμμένα κάρβουνα.

Κάποτε στην οικογένεια των Lily, τώρα Asparagaceae, το όνομα του γένους προέρχεται από τη λέξη Nez Perce για γλυκό: Qém’es. Πόσο γλυκό είναι, περιγράφεται ως ίσα μέρη σκόρδου, σύκου και αχλαδιού, αν και η θερμιδική του αξία είναι αμελητέα αν δεν το επεξεργαστεί προσεκτικά. Όπως η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ, η Yacon και η Αγαύη, τα σάκχαρα που παράγονται από το quamash έχουν τη μορφή ινουλίνης, η οποία είναι άπεπτη στο ανθρώπινο έντερο, εκτός εάν δεν κολληθεί από μακροχρόνια έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αν και χρησιμοποιώ τη σόμπα μου AGA για να επιτύχω αυτό το αποτέλεσμα, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη αντιπροσωπειών σε όλο το αρχιπέλαγος Orcas και το αργό ψήσιμο σε αμμολάκκους ή το αργό βράσιμο ήταν ο παραδοσιακός τρόπος προετοιμασίας. Σε χώρες όπου κυριαρχεί η αντρική πρωτεΐνη, ήταν τα αποξηραμένα κέικ κουάμας που τάιζαν πολλούς ανθρώπους κάτω από τη ζοφερή των χειμωνιάτικων ημερών του Βορειοδυτικού Ειρηνικού.

Ο Lewis και η Elizabeth Dodd αγόρασαν το νησί το 1947, φτιάχνοντας ένα εξοχικό σπίτι από παρασυρόμενα ξύλα που μαζεύτηκαν στην παραλία και τα τζάμια από το κοτέτσι τους στο νησί Orcas. Από τη φάρμα τους στις Όρκες, η οποία θα είχε θεωρηθεί απίστευτα απομονωμένη τη δεκαετία του 1940, το ζευγάρι «δραπέτευε» από τη φασαρία τα Σαββατοκύριακα για τη χαριτωμένη απόδρασή τους. Αναγνωρίζοντας την πολύτιμη αξία ενός πεδινού θαλάσσιου λιβάδι χωρίς βόσκηση, η Nature Conservancy αγόρασε το ακίνητο το 1979 και συνεχίζει να διαχειρίζεται το νησί μέσω περιοδικών εγκαυμάτων. Οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι, αλλά καθώς δεν υπάρχει αγκυροβόλιο, είναι απαραίτητο ένα σκάφος για προσγείωση στην παραλία. Ή ένα πολύ κρύο κολύμπι.

Fritillaria affinish

Η τελευταία και μοναδική άλλη φορά που ήμασταν στο νησί ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Είναι μια επικίνδυνη δουλειά να μπλέκεις με αναμνήσεις εμποτισμένες με εκτυφλωτικό χρώμα. Στο Yellow Island, ωστόσο, αν και οι χρωστικές παραμένουν ίδιες, η λάμψη ενισχύεται μόνο από την ηλικία.

*Hawai’I’s Native Plants, Δρ. Bruce Bohm