Επαινώντας και *Υπερασπίζοντας* το ‘Ogon’ Spirea

53
Επαινώντας και *Υπερασπίζοντας* το ‘Ogon’ Spirea

Έχω καλλιεργήσει αρκετούς θάμνους spirea όλα αυτά τα χρόνια, αλλά μόλις ανακάλυψα την ποικιλία «Ogon» με έπιασε βαθιά, προτείνοντάς τη σε δεκάδες ανθρώπους που με ρώτησαν γι’ αυτήν με θαυμασμό. Να γιατί.

Η παραπάνω φωτογραφία, που τραβήχτηκε στις 8 Μαρτίου του περασμένου έτους, δείχνει πόσο νωρίς ανθίζουν – με τους νάρκισσους «Φεβρουάριος χρυσός», ακόμη και νωρίτερα από τον φορσύθια κοντά μου.

Έχει επίσης υπέροχο φθινοπωρινό χρώμα, το οποίο διατηρεί για εντυπωσιακά μεγάλο χρονικό διάστημα – τόσο πολύ που το φωτογράφιζα τον χειμώνα για να καταγράψω το τελευταίο του ραντεβού με φύλλα.

Και το αποτέλεσμα; Το στεφάνι είναι μια συμβουλή. Τράβηξα την παραπάνω φωτογραφία στις 23 Δεκεμβρίου, λίγο πριν αρχίσει να πέφτει τα φύλλα του. Αρκετά εντυπωσιακό, σωστά;

Και να πώς φαίνεται το υπόλοιπο της καλλιεργητικής περιόδου – φύλλωμα που μοιάζει με ιτιά και λαμπερό χρώμα Chartreuse που οι άνθρωποι τρελαίνονται.

Ήμουν έτοιμος να καυχηθώ για τους 10 γεμάτους μήνες χρώματος του Ogon.

Μέχρι αυτή την άνοιξη, που τα Ogon μου δεν άνθισαν μέχρι την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου. Αλλά ακόμα – 9 μήνες χρώματος!

Είναι όμορφο, αλλά σε τι χρησιμεύει;

Δυστυχώς, είναι αμφιλεγόμενο αυτές τις μέρες να προτείνουμε φυτά αποκλειστικά για την ομορφιά τους. Αλλά στην εμπειρία μου στην κηπουρική και την προπόνηση στον κήπο, έχω διαπιστώσει ότι η ομορφιά μετράει πολύ γιατί αυτό είναι που εμπνέει τους ανθρώπους να κάνουν περισσότερο κήπο, να γεμίζουν τους μικρούς τους χώρους με όλο και περισσότερα φυτά, περισσότερη ποικιλομορφία, λιγότερο γκαζόν κ.λπ. Οι νίκες της ομορφιάς μετατρέπονται σε κηπουρική, όπως η αποτυχία των φυτών να φαίνονται καλά μπορεί να αποθαρρύνει τους νέους κηπουρούς.

ΟΛΕΣ οι οικολογικές υπηρεσίες

Τα φυτά, φυσικά, παρέχουν κάθε είδους οικολογικές υπηρεσίες, από όπου κι αν προέρχονται. Σύμφωνα με το Texas A&M’s «Οφέλη από τις υπηρεσίες οικοσυστημάτων των φυτών», τα φυτά δεσμεύουν άνθρακα, βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα και του νερού, μειώνουν την απορροή και τη διάβρωση των ομβρίων υδάτων και απορροφούν τη θερμότητα.

Στη συνέχεια φτάνουμε στην οικολογική υπηρεσία στην οποία φαίνεται να επικεντρώνονται αποκλειστικά οι ιθαγενείς καθαριστές φυτών – «προσέλκυση άγριας ζωής και προώθηση της βιοποικιλότητας». Οι θάμνοι, συμπεριλαμβανομένων των ιαπωνικών σπιριών, δημιουργούν βιότοπο για ορισμένα πουλιά, πιθανώς και άλλα πλάσματα. Μερικοί από αυτούς τρέφουν ακόμη και επικονιαστές. Ένα γρήγορο google του «spirea» αποκαλύπτει ότι:

  • Το Garden Design Magazine, σχετικά με τα οφέλη της άγριας ζωής του spirea, λέει ότι «Προσελκύει τις μέλισσες και τις πεταλούδες. ανθεκτικό στα ελάφια.”
  • Το Morton Arboretum λέει «Οι πεταλούδες έλκονται από τα καλοκαιρινά λουλούδια».
  • Η Πολιτεία του Μίσιγκαν κατατάσσει τα σπιρέα ως κορυφαίο θάμνο για την προσέλκυση μελισσών.
  • Αρκετές πηγές αποκαλούν (μη εγγενείς) τις σπείρες έναν από τους καλύτερους θάμνους για την προσέλκυση επικονιαστών.

Έπειτα, υπάρχει το γεγονός ότι τα spireas (στα 40+ χρόνια που τα καλλιεργώ στο Μέριλαντ) ΔΕΝ χρειάζονται εισροές. Εντάξει, τα νεοφυτεμένα μπορεί να χρειαστούν συμπληρωματικό πότισμα μέχρι να εγκατασταθούν ή σε ΠΟΛΥ μεγάλη ξηρασία, αλλά στην πραγματικότητα, τίποτα άλλο. Εντάξει, πέντε λεπτά ετήσιου κλαδέματος ανανέωσης μετά την πλήρη ανάπτυξή τους, αρκετά για να ενθαρρύνουν τη νέα ανάπτυξη από τη βάση.

Αλλά αυτό είναι όλο, επομένως όσον αφορά τη βιωσιμότητα, τα spireas είναι όσο αυτοσυντηρούμενα μπορούν να είναι. Αυτό μου θυμίζει την εποχή που ανέφερα τα spireas κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας για τη «βιώσιμη κηπουρική», η οποία προκάλεσε μια οργισμένη καταγγελία στους διοργανωτές της ομιλίας. Δεν εγκρίνεται η ασιατική προέλευση του spirea.

Τελικά, δεν προσπαθούμε όλοι απλώς να πείσουμε τους ανθρώπους να κάνουν περισσότερα με τις αυλές τους από το να καλλιεργούν χλοοτάπητα; Αν όλοι απλώς μετέτρεπαν μερικά από αυτά σε σύνορα με ένα μείγμα θάμνων και πολυετών φυτών, τόσο ιθαγενών όσο και μη αυτόχθονων, αυτό θα ήταν μια τεράστια βελτίωση!

Η ντροπή των ανθρώπων για την ανάπτυξη τέτοιων όμορφων, καλά προσαρμοσμένων μη ιθαγενών είναι αντιπαραγωγική. Ακολουθώ λοιπόν την προσέγγιση του προπονητή κήπου, προτείνοντας φυτά που δημιουργούν όμορφους χώρους που θα αγαπηθούν και θα κηπουρεύονται. Λέω να βοηθήσω στη δημιουργία ενός κηπουρού, ενός καλά ενημερωμένου, και το περιβάλλον θα είναι καλύτερο για αυτόν.

Μια μεγάλη βοήθεια είναι οι ταχέως αναπτυσσόμενοι, φθηνοί θάμνοι που ανθίζουν την άνοιξη, όπως η spirea και η weigela. Μπορούν να αποτελέσουν το υπέροχο σκηνικό για τον κήπο επικονιαστών σας.

Απλώς μην πιστεύετε τις ετικέτες που σας λένε ότι αυτοί οι θάμνοι χρειάζονται πλήρη ήλιο. Για μέγιστη ανθοφορία, σίγουρα, αλλά μου έχουν κάνει καλά με λίγες μόνο ώρες ήλιο. Ειδικά για το Ogon, οι άνθρωποι το καλλιεργούν κυρίως για το φύλλωμα, ούτως ή άλλως, όχι για τις ανθοφορίες.

Εδώ είναι μερικά Ogons που φύτεψα στα γραφεία του κοτετσιού μου, μαζί με τους θάμνους Ninebark που άνθησαν αργότερα και ξεφυλλίζουν και τα κρεβάτια είναι γεμάτα με πολυετή φυτά που αρέσουν στους επικονιαστές – όλα ιθαγενή, πιστεύω.

Τα σχόλια είναι κλειδωμένα.