Η Χαρά των Φυσικών Ομορφιών

45
Η Χαρά των Φυσικών Ομορφιών

Με δική μου απόφαση, επιλέγω να υπερασπιστώ όλα τα φυτά που πολύ συχνά απορρίπτονται συνοπτικά, αφήνονται εκτός, δεν σεβάζονται, θεωρούνται δεδομένα και αγνοούνται. Παρακολουθήστε καθώς αναγγέλλω την αξία και τη γοητεία των βραχύβιων, των γρήγορα ανθισμένων, των αργών καλλιεργητών και των φυτών με απλά πράσινα φύλλα. Σωστά. Πηγαίνω εκεί που κανένας μπλόγκερ δεν έχει πάει πριν, και, ρε μπέτσα, είμαι τρομοκρατημένος. Όμως, νομίζω ότι είναι καιρός να απελευθερωθούμε από την τυραννία των υπερμεγέθων προσδοκιών μας για το τι κάνει ένα τέλειο φυτό κήπου.

Τα φυτά που είναι απλά καλά από μόνα τους, ανήκουν στον κήπο. Παρόλο που μπορεί να αμαυρώνονται από τη συμβατική γενετική που δεν προσφέρει τίποτα με τον τρόπο που τα δελεαστικά, διαβεβαιωμένα και χρονικά τιμημένα κουκκίδες μπορούν να εκτυπώσουν τα κέντρα κήπου σε πλαστικοποιημένα πλακάτ, μας θυμίζουν τον φυσικό κόσμο που κατοικούμε, πόσο υπέροχος είναι από μόνος του , και πόσο ταπεινό είναι να είσαι μέρος του. Ωστόσο, αν δεν μπορούμε να αγγίξουμε αρκετά για να περάσουμε σε όλα αυτά, αυτά τα φυτά –αν μη τι άλλο– χρησιμεύουν για να κάνουν τουλάχιστον τα «φυτά με γυαλιστερό αντικείμενο» πιο λαμπερά. Έτσι, αν έχετε καρδιά και συνείδηση, εάν έχετε την τάση να σκέφτεστε με αγάπη τον «μικρό τύπο», να πιστεύετε στο μεγαλύτερο καλό και γενικά να προσέχετε τον καλό όταν παρακολουθείτε μια ταινία, παρακαλώ διαβάστε.

The Short Bloomers

Κανείς δεν μπαίνει ποτέ σε ένα κέντρο κήπου και δεν ζητά κάτι που να ανθίζει μόνο για τρεις ημέρες, αλλά αυτό είναι το μόνο που παίρνετε με μερικά από τα καλύτερα φυτά που μπορείτε να καλλιεργήσετε. Ίρις, είδη παιώνιες, πρώιμες μανόλιες στη χώρα του παγετού και κεράσια, όλα αυτά είναι κορυφαίες υποψηφιότητες για μια άνθιση που φυσά δίπλα σας σαν τρένο του μετρό που δεν σταμάτησε στο σταθμό σας. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά φυτά. Ναι, η ανθοφορία τους μπορεί να διαρκέσει μόνο ένα Σαββατοκύριακο, αλλά τι Σαββατοκύριακο είναι αυτό! Περιγράφω την περίοδο όπου ανθίζουν τα κεράσια του Χίγκαν που κλαίει σαν τα Χριστούγεννα, η Ντίσνεϋλαντ και ο μήνας του μέλιτος όλα μαζί, μόνο χωρίς την αίσθηση ότι χρειάζεσαι ένα ντους μετά. Και επειδή πηγαινοέρχονται γρήγορα, σε τραβούν στον κήπο. Σε μια από εκείνες τις λίγες μέρες που αυτό το αγαπημένο φυτό βγάζει αγνή μαγεία, θα πρέπει να πάτε να το δείτε! Θυμηθείτε, ο χρυσός είναι πολύτιμος για δύο λόγους. Είναι όμορφο και είναι σπάνιο. Σκεφτείτε ότι το άνθος της Ίριδας είναι σαν χρυσός.

Τα είδη των παιώνιων είναι γνωστό ότι είναι μια μέρα όταν πρόκειται για άνθιση. Σίγουρα βοηθά το γεγονός ότι οι λοβοί σπόρων τους προσφέρουν πρόσθετη ομορφιά, αλλά τα ίδια τα φυτά είναι αρκετά υπέροχα ώστε να είναι άξια του κήπου ακόμα και όταν δεν είναι ανθισμένα ή δεν εμφανίζουν τους σπόρους τους.

Το κεράσι του Χίγκαν που κλαίει.

Iris sintenisii. Μια εκπληκτική ομορφιά.

Slow Growers

Όλοι θέλουν φυτά που μεγαλώνουν γρήγορα, και αυτό το καταλαβαίνω. Εάν η αυλή σας ψήνεται στον καυτό ήλιο, χρειάζεστε σκιά και τη χρειάζεστε τώρα. Αλλά όπως μπορεί να σας πει οποιοσδήποτε λάτρης των κωνοφόρων νάνων, τα χρόνια περνούν γρήγορα και ακόμη και οι αργοί καλλιεργητές μπορούν να σας εκπλήξουν. Και, όπως η χελώνα και ο λαγός, οι πιο αργοί καλλιεργητές καταλήγουν να είναι τα πιο αξιόπιστα φυτά. Οι παιώνιες μεγαλώνουν αργά. Το Baptisia σας θα σας κάνει να γέρνετε μπροστά στη θέση σας για αρκετά χρόνια, προτρέποντάς το να συνεχίσετε με λόγια ενθάρρυνσης και πιτσιλιές υγρού λιπάσματος. Το Amsonia hubrichtii, το καλύτερο πολυετές όλων των εποχών, όταν το αγοράσετε, θα έχει τρία ακανθώδη στελέχη στην κατσαρόλα του. Τέσσερα ατρακτοειδή στελέχη το επόμενο έτος. Πέντε το χρόνο μετά. Αλλά τότε, ω ευτυχισμένες μέρες! Και αυτά είναι φυτά που δεν πεθαίνουν.

Το Baptisia “Purple Smoke” αποκτά σιγά σιγά μέγεθος, αλλά είναι μια μακροχρόνια ομορφιά

Θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια για να φτάσει το Amsonia σας σε αυτό το μέγεθος, αλλά μόλις γίνει η ζωή σας θα είναι πλήρης.

Ο βραχύβιος

Οι Columbines, οι Coreopsis, οι Sisyrinchium, οι Silene, οι Knautias, οι Echinacea και ένα σωρό άλλα συχνά παραποιούνται από αυτούς που λένε ότι είναι βραχύβια. Σίγουρα, είναι αλήθεια. Και, φυσικά, κανείς δεν θέλει τα αγαπημένα του φυτά να πεθάνουν, αλλά αυτά συχνά πεθαίνουν. Ζουν σκληρά και πεθαίνουν νέοι, και παρόλα αυτά τα περισσότερα από αυτά προσφέρουν ένα συναρπαστικό σύνολο δουλειάς παρόμοιο με πολλούς από τους αγαπημένους σας ροκ σταρ που πιθανότατα δεν έζησαν ούτε πολύ. Και, όπως οι ροκ σταρ, τείνουν προς την ασωτία. Αν δεν κάνετε σάπια φύλλα σαν δαιμονισμένοι, θα βρείτε συνήθως τους απογόνους τους στη θέση τους.

Καραμέλα ελαφιού

Φτιάξτε έναν φράχτη. Μάθετε να κυνηγάτε. Μιλήστε με αυτόν που ξέρει παιδιά. Κάνε ό,τι πρέπει για να μεγαλώσεις και πάλι κρίνους. είπε ο Ναφ.

Απλά πράσινα φύλλα

Το Brunnera macrophylla είναι ένα υπέροχο φυτό κήπου και κάθε κέντρο κήπου στον κόσμο το πουλάει. Ή τουλάχιστον προσφέρουν μία από τις πενήντα ποικίλες επιλογές. Και, πραγματικά, όλα αυτά είναι καταπληκτικά φυτά. Το καθένα πιο όμορφο από το άλλο. Ωστόσο, κανένα πιο όμορφο από το απλό, πράσινο, κανονικό είδος. Αναπτύσσεται με σθένος και θα σπαρθεί λίγο και θα σχηματίσει ωραίες μεγάλες, χαρούμενες συστάδες και δεν υπάρχει τίποτα που να τονίζει αυτά τα γοητευτικά μπλε λουλούδια σαν ένα καταπράσινο σκηνικό από (απλά) σκούρα, πράσινα φύλλα. Και ανθίζει για πολύ καιρό. Ναι, αντιλαμβάνομαι την ειρωνεία του να το αναφέρω εδώ. Αντίστοιχα, υπάρχουν δεκάδες βαρύγδουπα σκυλάκια και είναι όλα εκθαμβωτικά στα λευκά και πράσινα κυριακάτικα καλύτερά τους. Αλλά, οι περισσότεροι είναι επίσης αρκετά βολεμένοι με το casual ντύσιμό τους. Και, δεν θα έρθουν σε σύγκρουση με τα άλλα πενήντα διαφοροποιημένα φυτά που μπορεί επίσης να κατοικούν στην αυλή σας.

Brunnera macrophylla. Ευθεία πάνω.

Οπότε, αφήστε τα πρότυπά σας και χαλαρώστε αρκετά ώστε να απολαύσετε μερικά αξιοπρεπή φυτά που δεν τραβούν την προσοχή σαν ανόητοι. Θα τιμήσετε τη σπανιότητα της ανθοφορίας. Ανυπομονείτε για σπορόφυτα από αυτά που πέφτουν νεκρά. Θα υποστείτε λιγότερες κρίσεις σε έναν κήπο με λιγότερο διαφοροποιημένα φυτά. Και θα είστε περήφανοι που ζείτε αρκετά για να απολαύσετε τον αργό καλλιεργητή που επιτέλους έχει αποκτήσει κάποιο μέγεθος. Δοκιμάστε αυτό λοιπόν. Πηγαίνετε στο τοπικό σας κέντρο κήπου και κάντε αυτές τις ερωτήσεις: 1) Ποιο αργά αναπτυσσόμενο δέντρο σκιάς προτείνετε; 2) Πού είναι τα βραχύβια πολυετή φυτά σας; 3) Τι έχεις που ανθίζει για λιγότερο από μια εβδομάδα; Και, 4) Τι είναι κάτι που δεν θα φωτίσει μια σκοτεινή γωνία; Είτε θα αναγνωρίσουν τη λάμψη σου είτε θα σε πετάξουν έξω.