Θα επιζήσει το ιαπωνικό σφενδάμι μου από τα τζιτζίκια;

55
Θα επιζήσει το ιαπωνικό σφενδάμι μου από τα τζιτζίκια;
Και το μάραθο μου θα επιζήσει από τις κάμπιες;
Τζιτζίκι Brood X σε ένα φύλλο μπανανιάς στην μπροστινή αυλή μου.

Τζιτζίκι Brood X σε ένα φύλλο μπανανιάς στην μπροστινή αυλή μου.

Βλέπουμε χειμαρρώδεις ειδήσεις εδώ στο Μέριλαντ σχετικά με τα τζιτζίκια Brood X, που τώρα ακούγονται με ένταση έως και 100 ντεσιμπέλ (σαν να ξεκινά ένα χλοοκοπτικό), καλύπτουν τα πεζοδρόμιά μας, προσγειώνονται στα ίδια μας τα πρόσωπα (yuk!) και πραγματικά, πραγματικά παραμένοντας το καλωσόρισμά τους, μετά από αρκετές εβδομάδες.

Τον περασμένο μήνα, εν αναμονή της άφιξής τους μετά από 17 χρόνια αναμονής, τα νέα αφορούσαν την προστασία των πολύτιμων μικρών δέντρων μας από τη ζημιά του τζιτζίκι, προειδοποιήσεις που ειλικρινά αγνόησα. Η αγορά και στη συνέχεια το ντύσιμο δέντρων με δίχτυ δεν θα ήταν εύκολη ή διασκεδαστική. Επιπλέον, αυτά για τα οποία ανησυχώ περισσότερο είναι πολύ ψηλά για να τα καταφέρω ούτως ή άλλως.

Ζημιά τζιτζίκι στον ιαπωνικό σφένδαμο.

Οπότε ρισκάρω και δεν φαίνονται τόσο καλά αυτή τη στιγμή. Βλέπετε παραπάνω τον αγαπημένο μου ιαπωνικό σφενδάμι «Osakazuki» που δείχνει ζημιά από τζιτζίκια. Η ζημιά προκαλείται όχι από την κατανάλωση φυτών, αλλά από το τρύπημα των αυγών τους σε μικρά κλαδιά, τα οποία σπάνε, πέφτουν στο έδαφος και μετά αρχίζει το σκάψιμο και η χειμερία νάρκη για την επόμενη γενιά. Μας λένε ότι τα εγκατεστημένα δέντρα μπορούν γενικά να δεχτούν αυτό το είδος κατάχρησης ως μικρό κλάδεμα, αλλά ότι τα νεότερα δέντρα κινδυνεύουν.

Θα επιβιώσει λοιπόν αυτός ο σφένδαμος που φύτεψα το φθινόπωρο του 2015; Από σήμερα βλέπω πέντε σπασμένα κλαδιά, και χτυπάω τα μικρά καθάρματα από τον κορμό καθώς ανεβαίνουν για να κάνουν μεγαλύτερη ζημιά όσο πιο γρήγορα μπορώ.

Έχετε υπόψη σας ότι αυτό είναι το ομόνο δέντρο στον κήπο μου που βομβαρδίζεται από τζιτζίκια. Είναι περίπου 10 πόδια ψηλό και αναρωτιέμαι γιατί τα ζωύφια το προτιμούν από το άλλο ιαπωνικό σφενδάμι μου, που έχει μεγαλώσει στα 25 πόδια περίπου, το οποίο γλιτώνει την προσοχή τους.

Ιαπωνικός σφένδαμος «Osakazuki» στα μέσα Νοεμβρίου

Σε αυτή τη φωτογραφία από τα μέσα Νοεμβρίου μπορείτε να δείτε γιατί ανακατεύομαι για το συγκεκριμένο δέντρο. Αφού μου δίνει σκιά ενώ κάθομαι καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, με θαμπώνει με το χρώμα του φθινοπώρου. Αυτή είναι η θέα από το παράθυρο του σαλονιού μου μια βροχερή μέρα. Στα δεξιά είναι μερικά Amsonia hubrichtii που δείχνουν το φθινοπωρινό χρώμα τους από κίτρινο έως πορτοκαλί.

(Για να εξηγήσω τα CD που κρέμονται σε στύλους ράβδου, τα οποία οι επισκέπτες πιστεύουν ότι είναι ένα είδος τέχνης. Αλλά όχι, αυτό το σημείο είχε γίνει μονοπάτι για τα ντόπια ελάφια, που τόλμησαν να σταματήσουν για ξεκούραση ΣΤΑ πολυετή σύνορά μου, οπότε αυτό το τέχνασμα είναι Σχεδιασμένο για να τους αποτρέψει. Θα διάβαζα ότι οι αντανακλάσεις στα CD τους τρομάζουν. Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος και δεν υπάρχουν ακόμη ελάφια, αλλά καθώς το πληκτρολογώ, ξέρω ότι μπορεί να τσαντίζομαι. Ψεκάζω κάθε μήνα γιατί υπάρχουν Επίσης, οι εισβολές κουνελιών και αγριόχοιρου πρέπει να ανησυχείτε.)

Μαύρη κάμπια Swallowtail σε μπρούτζινο μάραθο

Στην μπροστινή αυλή μου, οι κάμπιες της Μαύρης Χελιδονουράς τρελαίνονται πάνω από τον χάλκινο μάραθο που φυτεύτηκε ανάμεσα σε άλλα πολυετή φυτά, όλα επιλεγμένα για να προσελκύσουν τις μέλισσες και τις πεταλούδες. Άλλα φυτά που φαίνονται γύρω του είναι το Joe Pye Weed «Little Joe» και το wood aster.Μαύρη κάμπια Swallowtail σε μπρούτζινο μάραθο

Και να πώς θα μοιάζει πολύ σύντομα αυτός ο μάραθος – απλά κολλάει, χωρίς φύλλα. Όταν λοιπόν αυτά τα παχιά και χαρούμενα πλάσματα έχουν αφαιρέσει κάθε κομμάτι φυλλώματος από κάθε μάραθο, ο κήπος θα φαίνεται χειρότερος; Λέω όχι, γιατί το μάραθο δεν παίζει κανένα πραγματικό αισθητικό ρόλο εδώ – μόνο κάθετες προφορές εδώ κι εκεί. Δεν είναι σαν να χάνεις ένα ιαπωνικό σφενδάμι!

Αλλά ΘΑ πεθάνει ο μάραθος ή απλώς θα φυτρώσει νέα ανάπτυξη; Γεια σας μάραθο-καλλιεργητές, ξέρει κανείς;