Θρίλερ, Filler, Spiller; Γιατί όχι μόνο δύο στα τρία;

43
Θρίλερ, Filler, Spiller;  Γιατί όχι μόνο δύο στα τρία;

Κήποι με κοντέινερ στους κήπους Brookside στο Μέριλαντ

Δεν ξέρω για ΕΣΑΣ και για το μέγεθος των γλάστρες του κήπου ΣΑΣ, αλλά οι δικές μου δεν είναι αρκετά μεγάλες ώστε να περιλαμβάνουν άνετα αυτό που πάντα μας λένε ότι πρέπει – ένα θρίλερ με αιχμές, θαμνώδες υλικό πλήρωσης και ένα υστερούντα φίλτρο. Αυτή η ουσιαστικά καθολική συμβουλή απλώς κάνει την κηπουρική με εμπορευματοκιβώτια πιο δύσκολο να γίνει καλά.

Παραπάνω υπάρχουν δύο ρυθμίσεις στο Maryland’s Κήποι Brookside. Το τεράστιο στα αριστερά είναι αρκετά μεγάλο για μια ποικιλία φυτών με διαφορετικά μεγέθη και μοτίβα ανάπτυξης. Στα δεξιά, οι μικρότερες γλάστρες (ακόμα μεγάλες σύμφωνα με τα πρότυπα των περισσότερων ιδιωτικών κήπων) χρειάζονται λιγότερη πολυπλοκότητα, επομένως δεν βλέπουμε και τους τρεις τύπους φυτών σε μεμονωμένες γλάστρες. Οι γλάστρες συγκρατούν υλικά πλήρωσης και διαρροές, ενώ η γλάστρα στο πίσω μέρος παρέχει τη συγκίνηση του ύψους.

Iresine «Blazin Lime» και «Blazin Rose».  Coleus 'Twist and Twirl' και ένα απλό κόκκινο - και η διαρροή παρέχεται από το Sedum sarmentosum

Στην μπροστινή αυλή μου, αυτές οι τρεις γλάστρες έχουν παρόμοια υλικά πλήρωσης – Iresine «Blazin Lime» και «Blazin Rose». Coleus ‘Twist and Twirl’ και ένα απλό κόκκινο – και η διαρροή παρέχεται από το Sedum sarmentosum. Το οποίο είναι άφθονο, αλλά υπάρχει επίσης ένα θρίλερ πίσω από όλο αυτό το υλικό πλήρωσης – απλά δεν είναι ΜΕΣΑ στα δοχεία. Το «Little Joe» Joe Pye Weed που μεγαλώνει με χαρά στο χώμα, φτάνει τα 4 πόδια περίπου και με συγκινεί πολύ (εγώ και οι επικονιαστές).

Ακούμε για περίπλοκες ρυθμίσεις, που θα πρέπει να επιλυθούν αμέσως τώρα, στα μέσα του καλοκαιριού, αλλά πιο απλουστευμένες ρυθμίσεις όπως αυτές θα το βοηθήσουν μέχρι τον παγετό. Τα μονοετή χρειάζονται συμπληρωματικό νερό, αλλά επειδή όλα αυτά αφορούν το φύλλωμα, δεν χρειάζονται να τα ταΐσω.

Πετούνιες, Little Bluestem, φυτό μπανανιάς

Λίγα μέτρα μακριά είναι μια άλλη διάταξη που ΕΙΝΑΙ ανθισμένη, οπότε την ταΐζω τακτικά. Ακόμα είναι απλό, με τις πετούνιες να κάνουν διπλή εργασία – χύνονται ΚΑΙ γεμίζουν. Τα εύκολα θρίλερ στις μεγαλύτερες γλάστρες είναι το Little Bluestem grass και ένα φυτό μπανανιάς.

Περσική ασπίδα και αμπέλι γλυκοπατάτας σε γλάστρες

Δίπλα στην εξώπορτά μου υπάρχουν δύο γλάστρες που έβαψα πρόσφατα σε πράσινο της μέντας και επαναλαμβάνω τον συνδυασμό που δοκίμασα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν δεν μπορούσα να βρω τα συνηθισμένα ετήσια μου για αυτές τις γλάστρες και έκαναν! Το Filler που σταδιακά γίνεται Θρίλερ είναι το Persian Shield και το Spiller είναι το κοινό Chartreuse Sweet Potato Vine. Ναι, παρατηρώ ότι κάτι τρώει το αμπέλι αλλά μου φεύγουν αρκετά και είμαι μια χαρά με το μοίρασμα.

Standing Ovation Little Bluestem με συρόμενο Sedum σε γλάστρες.

Στον πίσω κήπο μου υπάρχουν περισσότερα σημάδια από το ζωγραφικό μου ξεφάντωμα του 2020 – γλάστρες με κόκκινες ντομάτες που κρατούσαν μονοετή, μέχρι που τα ελάφια με έπεισαν να τα παρατήσω σε αυτό το σημείο. Τώρα είναι περίπου τόσο χαμηλής συντήρησης όσο μπορεί να είναι τα pots, με ένα «Standing Ovation» Little Bluestem ανά ποτ, που ανεβαίνει πάνω από το Sedum που ακολουθεί. Δεν απαιτείται πότισμα ή τάισμα.

Switchgrass και trailing Sedum σε δοχείο μπάνιου πουλιών

Τέλος, το καινούργιο μου δοχείο μπάνιου πουλιών, που βρίσκεται κάτω από το παράθυρο του σαλονιού, τα πάει καλά με μόνο ένα Switchgrass και λίγο συρόμενο Sedum.