Μαυρομάτικα Susans και Morning Glories – οι χειρότεροι κακοποιοί που έχω εισαγάγει στον κήπο μου (Τελευταία)

44
Μαυρομάτικα Susans και Morning Glories – οι χειρότεροι κακοποιοί που έχω εισαγάγει στον κήπο μου (Τελευταία)

Μαυρομάτικα Susans στο Old Greenbelt, Md.Εδώ βλέπετε τη λωρίδα των μαυρομάτικων Σούζανς που κάποτε καλωσόρισα επειδή γέμισαν γρήγορα το μεγαλύτερο ηλιόλουστο περίγραμμα στην μπροστινή αυλή μου. Τόσο χαρούμενα! Τόσο μακροχρόνιες ανθοφορίες! Για να μην πω, Maryland’s State Flower.

Αλλά φέτος παρατήρησα ότι είχαν σκοτώσει μεγάλο μέρος του εδάφους μου Sedum (S. takeeminse), απειλώντας ακόμη πιο ψηλά πολυετή φυτά και κλείνοντας στο διάδρομο. Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να απαλλάξετε τον κήπο σας από όμορφα φυτά; Οι άνθρωποι πληρώνουν καλά χρήματα για αυτά, σωστά; Αλλά το περισσότερο δεν είναι απαραιτήτως καλύτερο, και στην περίπτωση των τραμπούκων φυτών – ιθαγενών ή μη – σκοπεύω να τα πετάξω αλλά μου άρεσε πολύ.

Ήταν ωραίο να σώζω τα κοντύτερα φυτά από την απειλή που κινείται γρήγορα και τελικά να περιορίζω τις ακόμα χαρούμενες, ακόμα ανθισμένες Susans (όπως τις αποκαλώ χαϊδευτικά) σε ένα εύχρηστο μάτσο, όπου μπορώ να τις παρακολουθώ.

Μικρό γρασίδι Bluestem, Ρωσικό φασκόμηλο, Agastache, Rose Campion, Sedum με κάλυψη εδάφους.

Αφαίρεσα περίπου τα δύο τρίτα των Susans και στη θέση τους φύτεψα ένα μείγμα σε ξηρό κήπο από ρωσικό φασκόμηλο, Agastache, Rose Campion και τρία χόρτα Little Bluestem με πλήρη ανάπτυξη. Τα έκανα όλα αυτά στις αρχές Αυγούστου – Ξέρω ξέρω! – αλλά ποιος από εμάς δεν έχει παραβιάσει όλους τους κανόνες πότε πρέπει να φυτέψουμε στο βιβλίο; Είχα τους λόγους μου, όπως κάνουμε πάντα.

Μαυρομάτικα susans, ασιατικά κρίνα και πυξάρι στο Greenbelt, Md.

Πού να μεγαλώσουν μαυρομάτικα Σούζαν όπου δεν θα εκφοβίσουν τους γείτονες; Σε μέρη όπως αυτό το υπερυψωμένο κρεβάτι γεμάτο με παλιά Πυξάρι και μερικά ασιατικά κρίνα που πύργου πάνω από τις Σούζαν. Υιοθέτησα αυτόν τον μικρό κήπο μόλις πριν από ένα χρόνο και μου αρέσει που ήταν εύκολο να βελτιωθεί απλώς αντικαθιστώντας τα ζιζάνια με τα Susans, τα οποία μπλοκάρουν τα νέα ζιζάνια με το ύψος και το καλό τους βασικό φύλλωμα.

Πίσω στο σπίτι μου, όπου εκπαιδεύω αμπέλια για να παρέχω προβολή, οι καλύτεροι ερμηνευτές μέχρι στιγμής είναι οι Morning Glories. Απέναντι στο μπλε σπίτι Wedgewood, δεν μπορώ να τους αντισταθώ! Κάθε πρωί τους επιθεωρώ. Μέτρησα τα άνθη μέχρι που ήταν πάρα πολλά για να μετρήσω. Η εκπαίδευση των αμπελιών μπορεί να είναι απλώς το αγαπημένο μου έργο κηπουρικής από όλα. Απλώς δέσιμο εδώ και τυλίγοντας μίσχους γύρω από άλλα στελέχη εκεί. Χωρίς σκύψιμο, χωρίς ανύψωση, χωρίς εργαλεία. Το παιχνίδι με αυτά τα ταχέως αναπτυσσόμενα φυτά με όμορφα άνθη είναι σκέτη διασκέδαση. Πρωινές δόξες και Crossvine που ανθίζει με μπλε σπίτι στο Historic Greenbelt.

Στα μάτια μου, το Morning Glories ταιριάζει με τα πάντα στον κήπο, όπως οι πορτοκαλί ανθοφορίες του Crossvine, αλλά και οι μωβ πετούνιες και οι ροζ καρέκλες.

Sedum Takeimense με σπορόφυτα Morning Glory.

Αλλά κοιτάξτε το τίμημα που πληρώνω στο ξεβοτάνισμα για όλη αυτή τη δόξα το πρωί! Βάζω στοίχημα ότι μια ντουζίνα άτομα με προειδοποίησαν για την εκπληκτική ικανότητα επανασποράς του Morning Glories, αλλά απέρριψα αυτές τις προειδοποιήσεις ως υπερβολικές. Άλλωστε, μου αρέσει πολύ το ξεβοτάνισμα.

Αλλά αυτό δεν είναι λίγο ξεχορτάριασμα! Κοιτάξτε πόσο εύκολα τα σπορόφυτα ξεπηδούν μέσα από το εδαφοκάλυπτο Sedum. Ολόκληρος ο μπροστινός κήπος φαίνεται να καλύπτεται από σπόρους Morning Glory, αφού καλλιεργήθηκε εδώ μόνο μία σεζόν.

Και τώρα τι? Να τα αφήσω να ανθίσουν ξανά; Είμαι τόσο συγκρουόμενος.