Μου αρέσουν τα φυτά κακοποιών και δεν μπορώ να πω ψέματα

30
Μου αρέσουν τα φυτά κακοποιών και δεν μπορώ να πω ψέματα

Όταν είδα αυτό το απόσπασμα/παράφραση από την επιτυχία του Sir Mixalot το 1992 στην τοπική μου ομάδα κηπουρικής, σκέφτηκα, «Επιτέλους. Κάποιος με πιάνει».

Η κηπουρική μου ζωή χαρακτηρίζεται από σχέσεις αγάπης/μίσους με φυτά που πρέπει να κόβονται και να αποσύρονται επιλεκτικά σε τακτική βάση. Η άμπελος τρομπέτα, η γουιστέρια, η ανεμώνη καναδένσις, το γλυκό ξύλο, το κρίνο της κοιλάδας και η φτέρη στρουθοκαμήλου είναι μερικά που μπορούν να ονομαστούν πολύ εύκολα. Χρειάζονται δυναμικοί ορειβάτες για να βοηθήσουν στον έλεγχο του κήπου από μια γειτονική ιδιοκτησία και, κάποτε, η wisteria έκανε εξαιρετική δουλειά εκεί. Δεν ανέβασε πλακόστρωτα, δεν γκρέμισε δέντρα ή κατέστρεψε κατασκευές, όπως συμβουλεύουν συνήθως οι τρομερές προειδοποιήσεις. Τελικά, όμως, έπεσαν όλα μόνοι τους σε ένα ατύχημα στο κλάδεμα και έβγαλα εύκολα τα υπόλοιπα. Δεν το έχω ξαναδεί από τότε. Θα ομολογήσω ότι το αμπέλι είναι μια άλλη ιστορία, αλλά μου άρεσε όσο το είχα και εξακολουθώ να το θαυμάζω σε άλλους κήπους.

Η Anemone canadensis ήρθε μέσω των σπόρων αγριολούλουδων και δεν έκανε πολλά μέχρι που ξύπνησε πριν από μερικά χρόνια και άρχισε να εξαπλώνεται. Βγαίνει εύκολα, όμως, και μου αρέσουν τα λευκά λουλούδια που διαρκούν πολύ και το όμορφο οδοντωτό φύλλωμα. Το γλυκό ξύλο είναι ένα από τα λίγα καλύμματα εδάφους για ξηρή σκιά που μπορώ να ανεχτώ. Θα το έχω πάντα. Φτέρη στρουθοκαμήλου—καλά, θα ήθελα πολύ να έχω ένα καταπράσινο, κυματιστό κρεβάτι χωρίς τίποτα άλλο εκτός από αυτό. Εξακολουθεί να εργάζεται προς αυτό.

Εφόσον τα φυτά δεν περιλαμβάνονται στη λίστα επεμβατικών προϊόντων DEC της πολιτείας της Νέας Υόρκης, θα ψάχνω πάντα για εύκολους διασκορπιστές με τη λέξη “vigorous” στις ετικέτες τους. Ο συνδυασμός μου της ξηρής πλήρους σκιάς και της μερικής απόχρωσης καθιστά απαραίτητο να είμαι ανεκτικός, αλλά μου αρέσει επίσης η αγριάδα του. Μου αρέσει να έχω φυτά που μετά βίας μπορώ να ελέγξω. Δεν μπορώ να πω ψέματα.

Εικόνα στην κορυφή: Η Anemone canadensis, ο ιαπωνικός σφένδαμος, το γλυκό ξύλο, η heuchera και το lamium έχουν μια συνάντηση στις αρχές Ιουνίου εδώ.