Ο πράκτορας Χας και ο κόκκος πιπεριού Σιτσουάν

31
Ο πράκτορας Χας και ο κόκκος πιπεριού Σιτσουάν

Ο πράκτορας του USDA παρουσιάστηκε ως «Mr. Χασίσι.” Ανησύχησα ότι είχα μια αναδρομή στο παρελθόν. Προσπάθησα να αποφύγω να ρωτήσω: «Πλάκα μου κάνεις;»

Αυτή είναι μια συνέχεια της ιστορίας του περασμένου μήνα Θλίψη και παρηγοριά στο Σιτσουάν στις 9/11.

Είχα στείλει 140 προσαρτήσεις σπόρων σε Πολυετείς σπόροι Jelitto, μετά από ένα ταξίδι συλλογής Σιτσουάν το 2001. Η αποστολή εγκρίθηκε από τις κινεζικές αρχές. Ο Jelitto καθάρισε τους σπόρους, πήρε ένα γερμανικό φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό και μου έστειλε μερικά επιλεγμένα πακέτα σπόρων, συμπεριλαμβανομένου ενός με καθαρισμένους σπόρους πιπεριού, που αγοράστηκε από μια υπαίθρια αγορά του Σετσουάν. Έσπειρα αμέσως τους σπόρους. (Οι σπόροι μου δεν φύτρωσαν, αλλά οι επαγγελματίες των σπόρων στη Γερμανία πέτυχαν, όπως πάντα.)

Είχα γίνει λάτρης Φαγητό σετσουάν αρωματισμένο με τσούξιμο της γλώσσας, με φλογερή γεύση φραγκόσυκο, Zanthoxylum simulans. Είχα δημιουργήσει επίσης τη μακροχρόνια εντύπωση ότι κάθε μικρή πόλη του Σετσουάν μύριζε σαν τηγανητό πιπέρι και εξάτμιση ντίζελ.

Ο Jelitto είχε επισημάνει το πακέτο με το κοινό όνομα και παρόλο που απαιτείται η λατινική ονομασία, πέρασε κατά λάθος τον έλεγχο του USDA.

Αυθεντικός κόκκος πιπεριού Σετσουάν που καλλιεργείται σε Jelitto από τη συλλογή σπόρων του 2001. Φωτογραφίες Georg Uebelhart.

Μία ή δύο εβδομάδες αφότου έφτασαν οι σπόροι στο Λούισβιλ, έλαβα μια αιφνιδιαστική επίσκεψη από έναν νέο πράκτορα του τοπικού γραφείου του USDA. Ο Jelitto είχε καλές σχέσεις με το USDA. Δεν είχαμε απόθεμα σπόρους και παίξαμε σύμφωνα με τους κανόνες, αλλά αναρωτήθηκα εκείνη τη στιγμή αν το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ θεωρούσε ότι το γραφείο μας για ένα άτομο, που εμπορεύεται πάνω από 3000 ποικιλίες πολυετών σπόρων σε όλη τη Βόρεια Αμερική, φαινόταν ύποπτο.

Ο πράκτορας του USDA παρουσιάστηκε ως Agent Hash.

Ανησύχησα ότι είχα μια αναδρομή στο παρελθόν. Προσπάθησα να αποφύγω να ρωτήσω: «Πλάκα μου κάνεις;» Θυμάμαι αμυδρά συνάντησα μια ενσάρκωση του κ. Hash στο φεστιβάλ ποπ της Ατλάντα στις 4 Ιουλίουου, 1970. Ο Τζίμι Χέντριξ ήταν έτοιμος να ανέβει στη σκηνή. Η μνήμη μου είναι θολή, αν και θυμάμαι μια θάλασσα γραβάτα.

Δεν υπήρχε κρυφό απόθεμα για τον πράκτορα Hash και, πριν φύγει, μου είπε με περηφάνια ότι είχε κατασχέσει 50 LBS κόκκους πιπεριού Σετσουάν στις ασιατικές αγορές του Λούισβιλ νωρίτερα την ίδια μέρα. Ήμουν μπερδεμένος. Ρώτησα τον πράκτορα Hash ποιο ήταν το πρόβλημα με τους κόκκους πιπεριού Sichaun. Είπε αυστηρά ότι ήταν στα εσπεριδοειδή (Rutaceae) οικογένεια.

Είχα υποθέσει λανθασμένα ότι ο κόκκος πιπεριού βρισκόταν στο θανατηφόρο σούρουπο (Solanaceae) οικογένεια με ντομάτες, πατάτες, πιπεριές, καυτερές πιπεριές και μελιτζάνες. Οι κόκκοι πιπεριού Σετσουάν απαγορεύτηκε να εισέλθουν στις ΗΠΑ λόγω των θεμιτών ανησυχιών σχετικά με την εξάπλωση του καρκίνου των εσπεριδοειδών σε πορτοκάλια, λεμόνια, λάιμ κ.λπ.

Sichuan Power

Είπα στον κύριο Hash πόσο μου άρεσαν οι κόκκοι πιπεριού Σετσουάν. Τον ακολούθησα έξω από την πόρτα και, σαν ένα περίεργο αγόρι, ρώτησα αν μπορούσα να δω τα κατασχεθέντα αγαθά από την επιδρομή. Άνοιξε το πορτμπαγκάζ και ένιωσα σαν να έβλεπα το τέλος ενός επεισοδίου του America’s Most Wanted.

Ο πράκτορας Hash με διαβεβαίωσε ήρεμα ότι οι ασιατικές αγορές θα ανεφοδιάζονταν την επόμενη εβδομάδα στο συνεχιζόμενο γαστρονομικό παιχνίδι γάτας και ποντικιού.

Για τα επόμενα τρία χρόνια, μέχρι την άρση της απαγόρευσης, παρακαλούσα στα κινέζικα εστιατόρια να αρωματίζονται με χουα τζιάο (το κινέζικο όνομα). Η ερώτησή μου σήκωνε πάντα μια κόκκινη σημαία. Οι πόρτες της κουζίνας άνοιξαν και τα μάτια θα εμφανίζονταν και μου είπαν ότι το μπαχαρικό Σετσουάν δεν ήταν διαθέσιμο. Η απάντηση ήταν πάντα η ίδια—εκτός αν ήμουν με Ασιάτες φίλους.

Θα μπορούσα να ήμουν ο πράκτορας Hash μεταμφιεσμένος.

Οι ομοσπονδιακές αρχές άρουν τελικά την απαγόρευση του πιπεριού το 2004, όταν έγινε σαφές ότι έδιναν μια χαμένη μάχη. Πρόσφεραν μια λύση: οι λοβοί των σπόρων μπορούσαν να υποβληθούν σε επεξεργασία από τους εξαγωγείς για 20 λεπτά στους 140 βαθμούς, προκειμένου να εξαλειφθεί κάθε πιθανότητα καρκίνου των εσπεριδοειδών.

Ετοιμάζω μια λίστα με λαχανικά, ετήσια και πολυετή λουλούδια για να σπείρω στις αρχές του επόμενου έτους. Έχω ήδη σπείρει σπόρους από chokeberry και bottlebrush buckeye. Τα έσπειρα σε κρεβάτια σε εξωτερικούς χώρους. Ένα χρόνο θα ήθελα να δοκιμάσω να καλλιεργήσω ξανά τους σπόρους του πιπεριού Σετσουάν και επίσης τον Αμερικανό συγγενή—δέντρο με πονόδοντο— Zanthoxylum americanum.

Αν τα καταφέρω, θα μοιραστώ ευχαρίστως το τέλος του αλφαβήτου μου, τη βοτανική μου λεία με τον κύριο Χας ή ένα μαγειρεμένο γεύμα, αλλά δεν τον έχω δει από τότε.

Εκτός από τις φαντασιώσεις για τη βλάστηση του Zanthoxylum, τώρα απολαμβάνω να μαγειρεύω με κόκκους πιπεριού Σετσουάν.

Μπήκες στον πειρασμό;

Θα πρέπει να σπείρετε τους σπόρους του Zanthoxylum σε εξωτερικούς χώρους το φθινόπωρο για να επιτρέψετε μια ζεστή περίοδο, ακολουθούμενη από τους φυσικούς ρυθμούς θερμοκρασίας του κρύου χειμώνα για τη διάσπαση των αναστολέων βλάστησης. Εάν είστε τυχεροί, η βλάστηση μπορεί να συνεχιστεί καθώς η άνοιξη ξεκινά.

Μπορείτε να βρείτε συνταγές μαγειρικής στο Διαδίκτυο, αλλά το φτιάχνω με το stir fry μου, δίνοντάς του λίγο νότιο ύφος. Ρίξτε τους κόκκους πιπεριού σε ένα μείγμα με ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο σκόρδο και μετά προσθέστε ένα μείγμα λαχανικών από πράσινα φασόλια, μπάμιες, καλαμπόκι, πιπεριές, μπρουσκέτα λιαστής ντομάτας και κομμάτια μαγειρεμένου κοτόπουλου ή οτιδήποτε άλλο σας βάλει στο μυαλό. Περιχύστε το με μαύρο πιπέρι, αλάτι, κύμινο και κουρκουμά και, στη συνέχεια, πνίξτε ένα πιάτο με άγριο ρύζι με το ανακάτεμα.

Ακόμα δεν έχεις πειστεί;

Εμπιστευτείτε με σε αυτό το επόμενο.

Έχω μια εθιστική εναλλακτική: Φιστίκια αρωματισμένα με κόκκους πιπεριού Σετσουάν.

Πείτε στους φίλους σας ότι το ακούσατε πρώτοι στο Garden Rant.