Πλημμύρες, άνθηση, χιονόπτωση, πατινάζ και ελλέβορες

45
Πλημμύρες, άνθηση, χιονόπτωση, πατινάζ και ελλέβορες

Επαναλαμβάνω μια εξαιρετική ιστορία που άκουσα πριν από 40 και πλέον χρόνια, που αξίζει να ξαναδιηγηθεί.

Το 1979 εργαζόμουν για τον Will Ingwersen, τον ειδικό και συγγραφέα των αλπικών φυτών, στο Birch Farm Nursery του, λίγα μίλια από το East Grinstead της Αγγλίας, κοντά στο Gravetye Estate. Στον κ. Ingwersen άρεσε να λέει μια καλή ιστορία.

Αυτός και ο Άλαν Μπλουμ, συγγραφέας και νηπιαγωγός (που έζησε μέχρι τα 98), απολάμβαναν και οι δύο το πατινάζ στον πάγο. Ο κύριος Ingwersen, φουσκώνοντας μια πίπα που φαινόταν να μην είχε ποτέ, μου είπε ότι επισκέφτηκε μια φορά ένα πλημμυρισμένο χωράφι με ανθισμένα νηστίσιμα τριαντάφυλλα, Helleborus x hybridus, μια κρύα, αργά χειμωνιάτικη μέρα στο φυτώριο του Mr. Bloom’s Bressingham στο Νόρφολκ.

Ο Will Ingwersen και ο Alan Bloom πέρασαν ένα σουρεαλιστικό απόγευμα, κάνοντας πατινάζ στον πάγο και κοιτάζοντας τα ανθισμένα νηστίσιμα τριαντάφυλλα σε σχήμα πιατιού κάτω από τα πατίνια τους.

Κυκλοφορεί στις 13 Μαρτίου

Άνοιξη Έχει ένα πόδι στην πόρτα και ένα χέρι στο πόμολο

Οι όψιμοι χειμώνες του Κεντάκι έχουν επίσης άγριες ταλαντεύσεις. Les Parks, σε μια 7 Μαρτίουου Η ανάρτηση στο Facebook, περιέγραφε τις δικές του εκπλήξεις στα τέλη του χειμώνα/αρχές της άνοιξης. Ο Les είναι Διευθυντής Οπωροκηπευτικών στον Βοτανικό Κήπο Norfolk (Virginia). «Είδα τον πρώτο μου ψαραετό της σεζόν σήμερα, καθώς και το πρώτο μου φίδι. Η άνοιξη έχει ένα πόδι στην πόρτα και ένα χέρι στο πόμολο».

Πριν από δέκα ημέρες, οι θερμοκρασίες στο Κεντάκι ήταν στη δεκαετία του ’70, ακολουθούμενες λίγες μέρες αργότερα από καταιγίδες, δυνατή βροχή και ένα φουσκωμένο αλμυρό ποτάμι που ξεχείλισε από την όχθη του και άρχισε να καλύπτει μερικές χιλιάδες αναδυόμενους νάρκισσους στον πάτο μας. Έχει συμβεί στο παρελθόν με ελάχιστες συνέπειες. Αυτή τη φορά τα νερά υποχώρησαν όσο γρήγορα είχαν ανέβει. Οι πρώιμοι νάρκισσοι μόλις ξεφυτρώνουν, και οι ελλεβόροι μας, σε υψηλότερο έδαφος, χωρίς κίνδυνο πλημμύρας —αυτή τη φορά— άρχιζαν να ανθίζουν.

Αλλά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, οι νάρκισσοι και οι ελεφόροι καλύφθηκαν από πέντε ίντσες χιονιού όταν οι θερμοκρασίες έπεσαν στους 20 F.

Δεν υπήρχε πατινάζ στον πάγο, αλλά ενώ στεκόμουν μπροστά μαζεμένα, παγωμένα νηστίσιμα τριαντάφυλλα το απόγευμα του Σαββάτου, η ανάμνηση της ιστορίας του πατινάζ ζωντάνεψε ξανά. Είναι αλήθεια η ιστορία; Αν δεν είναι, δεν πειράζει. Δεν έχει νόημα να επιτρέψουμε σε μια υπέροχη φαντασία να αναιρεθεί από την αλήθεια.

Το Helleborus x hybridus είναι ανθεκτικό

Το νηστίσιμο τριαντάφυλλο είναι μια επιθετική σπαρτική μηχανή. Ξεκινήστε με τρία φυτά, περιμένετε τέσσερα ή πέντε χρόνια και θα έχετε αρκετά σπορόφυτα για να τρυπήσετε, να φυτέψετε και να συνεχίσετε να προμηθεύετε τις αγορές κήπου μέσα σε μια μέρα με το αυτοκίνητο.

Δεν μπορούσα να σας πω τα ονόματα των ποικιλιών κανενός από τα ελλέβορά μου ή αν είχαν ονόματα για αρχή. Η περιέργειά μου πέρα ​​από τα κοινά, παλιά χρονικά, ροζ-μοβ ξεκίνησε με μερικά πιο πολύχρωμα και διαφορετικά φυτά που καλλιεργούνται σε σπορόφυτα που αγόρασα και εισήγαγα (νόμιμα) από το φυτώριο της αείμνηστης Elizabeth Strangman στο Κεντ της Αγγλίας, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τα επόμενα δέκα χρόνια, πρόσθεσα επιλογές φυτών από τη Judith και τον Dick Tyler στο Pine Knot στη Βιρτζίνια και από τη Marietta και τον Ernie O’Byrne στο Όρεγκον. (Η γοητεία μου με τα σύνορα αναπαραγωγής του ελλεβόρου εξαφανίστηκε, όπως ακριβώς συνέβη με τα κρίνια, τις οικοδεσπότες και τις χαϊτσέρες.) Τελικά άρπαξα αυτά τα νηστίσιμα τριαντάφυλλα, και τους απογόνους τους, σε δώδεκα φυτά περίπου, συν μερικά σπορόφυτα που μεταφύτευσα από ενδιαφέροντα ανθίζει κάθε λίγα χρόνια. Αυτό που έχω τώρα απαιτεί τη δουλειά της επικονίασης μελισσών και μυρμηγκιών που εναποθέτουν τους σπόρους. Κρατήστε κουρευτικές μηχανές και μια αιχμηρή σκαπάνη για ελαφριά συντήρηση.

Σπορόφυτα νηστίσιμου τριαντάφυλλου

Η εταίρος του My Garden Rant, Anne Wareham, προτιμά να αφήνει το παλιό φύλλωμα, εκτός εάν τα φύλλα έχουν παραμορφωθεί άσχημα από ασθένεια ή κρύο του χειμώνα. (Δεν είχα κανένα πρόβλημα ασθένειας. Χτύπησε ξύλο) Είμαι μπερδεμένος στο να τακτοποιήσω. Μερικές φορές κόβω το φύλλωμα. μερικές φορές όχι. Συχνά, εξαρτάται από το αν μου αρέσει. Συχνά δεν το κάνω. Ωστόσο, εάν αισθάνεστε ότι κατακλύζεστε από σπορόφυτα, είναι πιο εύκολο να δείτε και να ξεριζώσετε τους παραβάτες με το παλιό φύλλωμα να έχει αφαιρεθεί.

Μπορεί η εκρηκτική γονιμότητα να είναι πρόβλημα;

Θα μπορούσε να είναι. Πώς είναι αυτό για μια διφορούμενη απάντηση; Μπορείτε εύκολα να μεταφυτεύσετε νηστίσιμα τριαντάφυλλα σε πολύ πρώιμο στάδιο σπορόφυτου προτού βάλουν τα πρώτα τους αληθινά φύλλα — στο σημείο της πρώιμης ανθοφορίας στα μητρικά φυτά. Μην ξεγελιέστε. Τα σπορόφυτα Hellebore μπορεί να φαίνονται εύθραυστα, αλλά ΔΕΝ είναι. Ξεριζώνω χιλιάδες χοντρά, σκούρα πράσινα σπορόφυτα ελλεβόρου – ή δοκιμάζω επίσης – με μια ολλανδική σκαπάνη, την εποχή της ανθοφορίας, προτού προλάβουν την πλάτη μου 40 ή κοντινές δασικές εκτάσεις.

Τα σπορόφυτα περιμένουν τη μεταφύτευση

Προτιμώ τις μονοανθισμένες μορφές. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι κηπουροί λατρεύουν τα ημι και διπλά άνθη σε σχήμα καρφίτσας. Οι μαμάδες παίρνουν πάσο. Πείτε με ντεμοντέ.

Τα ελεφοβόρα μας επιβίωσαν από το χιόνι και το κρύο, όπως και οι νάρκισσοι. Η ανθοφορία προχώρησε.

Τα άνθη των σαρακοστιανών τριαντάφυλλων κάνουν καλά κομμένα άνθη. Ακολουθήστε τις συμβουλές προετοιμασίας κομμένων λουλουδιών που προσφέρει Η Katherine Tracey των Avant Gardens στη Μασαχουσέτη. Αυτό απαιτεί τα κοτσάνια να βυθίζονται σε ζεστό, σχεδόν βραστό, νερό με μια βότκα.

Αλλά μην χρησιμοποιείτε Ρωσική βότκα.