Η στήλη της Washington Post του Adrian Higgins αυτή την εβδομάδα έστρεψε τους αναγνώστες σε έναν σοφό ιθαγενή σχεδιαστή τέτοιων έργων όπως το New Jersey Pine Barrens – Ντάρελ Μόρισοντώρα ένα εγκάρδιο 84.

(Εάν δεν εγγραφείτε στην Ανάρτηση, μπορείτε πιθανώς να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτήν μέσω του ιστότοπου της δημόσιας βιβλιοθήκης σας.)

Όποιος θέλει να βελτιώσει τα τοπία του σπιτιού του με αυτοφυή φυτά θα μπορούσε να μάθει πολλά από τον Morrison. Και από τον Χίγκινς. Εδώ είναι το πιο κρεατικό απόσπασμα:

Στον κόσμο της κηπουρικής, οι σχεδιαστές στράφηκαν στα πολυετή φυτά και τα χόρτα στη δεκαετία του 1980, και αυτός ο νατουραλισμός εξελίχθηκε αργότερα σε μια δημοφιλή και μερικές φορές απλοϊκή επιμονή στους αυτοφυείς κήπους φυτών.

Το μάντρα μου, όπως πάντα, είναι ότι οι κήποι δεν χρειάζεται να είναι γηγενείς. πρέπει να είναι αντικειμενικά όμορφα. Μεγάλη ομορφιά μπορεί να επιτευχθεί με αυτόχθονα φυτά, αλλά δεν αρκεί να φυτέψετε μερικά κωνοφόρα εδώ και λίγο γρασίδι. πρέπει να φυτέψετε μαζικά και σε στρώσεις, αντλώντας μαθήματα από το πώς μεγαλώνουν αυτά τα φυτά στη φύση.

«Οι άνθρωποι συλλέγουν αυτοφυή φυτά και τα βάζουν σε ένα σχέδιο και θεωρούν ότι είναι ένα οικολογικό σχέδιο. Πρέπει να βασίζεται πολύ περισσότερο σε ολόκληρες κοινότητες φυτών», μου είπε ο Morrison. Γιατί; Όχι μόνο επειδή είναι οικολογικά υγιή, αλλά και επειδή είναι ευχάριστα στο ανθρώπινο μάτι και πνεύμα. «Δεν μπορείτε πραγματικά να βελτιώσετε την αισθητική των λειτουργικών φυτικών κοινοτήτων, επομένως γίνονται τα καλύτερα μοντέλα σχεδιασμού», λέει. Και δεν μιλάμε μόνο για το λιβάδι.

Πρώτον, εκτιμώ και τους δύο συγγραφείς που αναφέρουν τη σημασία της αισθητικής, επιβεβαιώνοντας ότι είναι σωστό και φυσικό για εμάς να θέλουμε την ομορφιά στις αυλές μας.

Δεύτερον, έχουν εντοπίσει γιατί τόσοι πολλοί κήποι με αυτοφυή φυτά δεν φαίνονται πολύ καλοί, γιατί δεν μοιάζουν καθόλου με κήπους. Για να φαίνονται καλύτερα, τα γηγενή φυτά χρειάζονται κλίμακα – αρκετό χώρο για σκούπισμα και μάζες, περισσότερο χώρο από ό,τι έχουν οι περισσότεροι κηπουροί.

Τα απομνημονεύματα του Morrison είναι Beauty of the Wild: A Life Designing Landscapes εμπνευσμένα από τη φύση.