Σκληρά φυτά για δύσκολα μέρη

45
Σκληρά φυτά για δύσκολα μέρη

Τρία είδη πολεμιστών μάχονται για κυριαρχία στην πλαγιά του λόφου έξω από το παράθυρο της κουζίνας μου. Είναι μια κλισέ φράση στο βιβλίο με τα ξόρκια του συγγραφέα κήπου, αλλά είναι εύστοχη. Μικροσκοπικές, παθητικές –αλλά επιθετικές– κινήσεις γίνονται κάθε λεπτό κάτω από το χώμα, ενώ πλένω πιάτα ή ρουφάω τις κατσαρόλες με τον καφέ ή το νερό και χαμογελάω στην πλούσια κακία όλων.

πετασίτες και matteuccia

Εδώ οι ψηλές, τετράποδες σαΐτες των φτέρων στρουθοκαμήλου έρχονται σε αντίθεση σε όλες εκτός από απόχρωση από τα στρογγυλά, αρχέγονα πιατάκια του Petasites japonicus κρατιέται πάνω από τρεις μίσχους ποδιών – μερικά φύλλα έχουν διάμετρο 30 ίντσες. Και σε μια βαθιά γωνιά, απομακρύνοντας αργά από το σπίτι, μια μικρότερη μορφή πετασίτων – P. japonicus φά. purpureusμε μωβ φλέβες και μίσχους, ασφαλισμένο από τον ιδιωτικό κήπο ενός παιδικού σταθμού στο Όρεγκον πριν από πολλά χρόνια ως πολύτιμο εύρημα.

Στα πόδια όλων, σέρνεται Houttuynia cordata– πάντα υπομονετικός, πάντα διψασμένος. Το χλοοκοπτικό και το σπίτι ελέγχουν τα όρια αυτού του αγώνα.

Ποιος θα νικησει? Οι πετασίτες που μοιάζουν με ομπρέλα σκιάζουν πλήρως το χώμα και εμποδίζουν τη 18″ χουτουϊνία να δημιουργήσει ισχυρότερο αποτύπωμα πέρα ​​από τα περιθώρια της περιοχής, αλλά οι φτέρες στρουθοκαμήλου στέλνουν τα φύλλα τους προς τον ουρανό πολύ νωρίς και δεν κινούνται πάνω από τα πιατάκια για να εξασφαλίσουν λίγη ηλιοφάνεια. Προς το παρόν, οι μωβ πετασίτες έχουν αφεθεί σε ησυχία για να αποικίσουν την πλήρως σκιασμένη περιοχή απευθείας στο σπίτι. Είναι μια ανήσυχη ανακωχή πάνω από το έδαφος – η πραγματική μάχη για πόρους παραμένει κάτω από το έδαφος.

Δεν έχω κανένα ιδιαίτερο φαβορί για να στηρίξω, αν και παραδέχομαι ότι τραβώ το περίεργο ρίζωμα όταν χτυπάει η διάθεση – όπως ένας ανθοπώλης μπορεί να αφαιρέσει ένα στέλεχος για να δημιουργήσει μια πιο ευχάριστη (αλλά προσωρινή) διάταξη.

σκληρά φυτά

Σίγουρα φαίνεται ότι έχω ένα αγαπημένο – αλλά ποιος δεν θα ήθελε να επιδείξει αυτά τα όμορφα μεγάλα φύλλα;

Τα δύσκολα μέρη απαιτούν σκληρά φυτά

Η περιοχή είναι δύσκολη. Είναι μια πλαγιά από αραιά καλυμμένο αργιλικό υπέδαφος – απομεινάρι της κατασκευής του σπιτιού μας πριν από σχεδόν πενήντα χρόνια. Φυτά δάσους και οικιακής χρήσης για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, μόνο για να ανακαλέσουν την προστασία τους από τις ακτίνες που βλέπουν στο νότο κατά τις τέσσερις από τις πιο ζεστές ώρες. Και μετά επιστροφή στη σκιά και ανάκαμψη. Τα φύλλα ανακτούν τη σφριγηλότητά τους καθώς πέφτει το σούρουπο και τους δίνουν μια αναβολή της ενδέκατης ώρας.

Τα πολύτιμα λουλούδια θερμοκηπίου των υπερβολικά επιμελημένων και υπερβολικών σχεδίων σχεδίασης έχουν από καιρό λιμοκτονήσει, καεί ή αφυδατωθεί και δεν με λυπεί αυτό. Ήταν τα σχέδια ενός μικρού διαστημικού κηπουρού που τελικά αντιμετώπισε τη γη και ένα εκατομμύριο σχέδια για αυτήν, αλλά μια σαφή απουσία προσωπικού που κρατούσε φτυάρια και μυστρί. Ήταν ανακούφιση να παρακολουθώ τις τακτικές των ισχυρότερων ειδών που διεκδικούν την περιοχή με τέτοιο ενθουσιασμό – ιδιαίτερα καθώς είναι τόσο ορατή από το κατάστρωμα και την κουζίνα.

καταπράσινος χώρος

Τέτοιες συνθήκες είναι πολύ επίπονες για πολλούς λάτρεις της σκιάς. Οι αιμορραγικές καρδιές βγήκαν πριν από δύο χρόνια (και τα δύο Lamprocapnos spectabilis και Dicentra elegiac) – όπως έγινε Ευαίσθητο στην Ονόκλεια και Ίρις. Δεν άφησαν κανένα ίχνος, αν και όλα ήταν όμορφα στο φευγαλέο διάστημα που ήταν μαζί μας – οι σύντομες σεζόν έγιναν όλο και πιο σύντομες καθώς αντιλήφθηκαν την έκταση της δύσκολης θέσης τους.

Το επιθετικό σίγουρα μοιάζει με επεμβατικό μερικές φορές

Θεωρητικά θα έπρεπε να πάρω θέση. Μόνο ένα – η φτέρη στρουθοκαμήλου (Matteuccia struthiopteris) διατηρεί την ιδιότητα του ευνοημένου παιδιού του «ιθαγενούς», και επομένως η επιθετική συμπεριφορά του μπορεί να αγνοηθεί και ακόμη και να ευλογηθεί, όπως αυτή των παιδιών φίλων που προφανώς δεν ανατρέφουν κακοποιούς και δαίμονες, αλλά λαμπερά, πρόωρα μυαλά.

Σε άλλα σημεία του κήπου, το matteucia έχει πνίξει μεγάλα φυλάκια ιθαγενών Arisaema triphyllumκαι Dicentra cucularia. Έχουν σβήσει πλήρως τώρα και ο καταστροφέας τους απαλλάσσεται εύκολα από οικολογικές πράξεις υπεροχής. Αν οι πετασίτες είχαν κάνει το ίδιο…….. Λοιπόν, είναι ένα ιδεολογικό αίνιγμα για τους αυστηρούς εθνικιστές που, προς ντροπή μου, μου αρέσει να το αναφέρω στο δείπνο όταν η συζήτηση γίνεται βαρετή.

Δυνατά φυτά που δημιουργούν μαγικές σκηνές

Ένας νέος λόγος για να χαρούμε αυτό το μικρό πεδίο μάχης προέκυψε χθες, όταν η επισκέπτρια ανιψιά μου – φρέσκια από τους άνυδρους θαμνότοπους των πρόποδων της Καλιφόρνια – ανακάλυψε αυτό το καταπράσινο δάσος με φρύδια και φαντασία.

Ακολούθησε τον Τζακ Ράσελ μου σε αυτό ένα πρωί και το είπε «τη δική της μυστική ζούγκλα». Είναι ένα κρησφύγετο μακριά από τα μεγαλύτερα αδέρφια της που το ανώτερο ύψος τους αποκλείει τελικά από κάτι υπέροχο – ένα φρούριο κηπευτικής κουβέρτας για όσους είναι μικροσκοπικοί αλλά άξιοι.

μίνι δάσος

Ένα δάσος για μικροσκοπικά παιδιά

Μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού όλα θα καταστραφούν. Εκείνες οι ώρες με νότιο προσανατολισμό χωρίς αντηλιακό παίρνουν το βάρος τους σε φαρδιές πιατέλες με πετασίτες, και ένας άλλος επεμβατικός – Ιαπωνικοί κάνθαροι – μετακομίζει, γλεντάει με τα φύλλα matteuccia, ζευγαρώνει, γεννά τα αυγά του και πεθαίνει. ο χουτουνία δεν θα ωθήσει περαιτέρω στη στεγνή, χαλικώδη μονάδα δίσκου.

Αλλά αυτή τη στιγμή – οι πολεμιστές είναι δυνατοί και οι πιθανότητες είναι ίσες. Είναι ένοχη ευχαρίστηση να τους βλέπεις να αγωνίζονται. – MW