Το Goldenrod έχει τη θέση του στον πολιτισμένο κήπο

23
Το Goldenrod έχει τη θέση του στον πολιτισμένο κήπο

Τα τελευταία χρόνια, έχω βρει ακόμη περισσότερους λόγους για να μην ασχολούμαι με τις τυπικές φθινοπωρινές φυτεύσεις των μαμάδων που βλέπει κανείς παντού—δύσκαμπτα τσαμπιά από αυτά στις μπροστινές βεράντες, συνήθως περιτριγυρισμένα από κολοκύθες, κολοκύθες και ίσως μερικά κοτσάνια καλαμποκιού και/ή σανό. Αυτές οι οθόνες μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματικές και θα τις ήθελα περισσότερο αν όχι για τις μαμάδες. Οι μαμάδες δεν μπορούν καν να είναι αρκετά αξιοπρεπείς για να προσφέρουν οποιοδήποτε είδος μακροχρόνιας ανθοφορίας. Πολλοί αρχίζουν αμέσως να εμφανίζουν καφέ περιοχές σχεδόν αμέσως μόλις φυτευτούν. Έχουν επίσης την τάση να καταρρέουν (δύσκαμπτα) χώρια.

Δεδομένου ότι πολλά από τα ετήσια που έχω ήδη σε γλάστρες ή αλλού θα ανθίσουν το μεγαλύτερο μέρος της εποχής της μαμάς, επιμένω σε αυτά. Η αυξημένη βροχή του φθινοπώρου βοηθά στη συντήρησή τους.

Και πρόσφατα άρχισα να προσθέτω περισσότερα πολυετή φυτά ειδικά για το φθινόπωρο. Όπως και η Anne, είμαι μεγάλος θαυμαστής της ανεμώνης και έχω μια μικρή στάση από αυτούς. Πρώτα, έπρεπε να μάθω ότι ήθελαν περισσότερο ήλιο από όσο είχα καταλάβει. (Αυτό το μάθημα θα είναι μια δια βίου και ποτέ αρκετά απορροφημένη διαδικασία για μένα.)

Πολύ λιγότερο επιλεκτικές είναι οι πολλές ποικιλίες solidago. Πάντα μου άρεσαν τα χρυσόραβα στις πλευρές των αυτοκινητοδρόμων ή η περιπλάνηση σε εγκαταλελειμμένες παρτίδες. συχνά, άρπαζα μερικά για να τα πάρω σπίτι. Ωστόσο, όπως πολλοί κηπουροί και φυσιοδίφες γνωρίζουν, υπάρχουν περισσότερα από εκατό είδη και δεκάδες υβρίδια, τα περισσότερα που εκτρέφονται για να είναι πιο κοντά και λιγότερο επιθετικά. Έχω το «Πυροτεχνήματα», το οποίο μοιάζει ακριβώς με το όνομά του, με χρυσές ράβδους που εκτείνονται προς όλες τις κατευθύνσεις και το μπλε στέλεχος (Solidago caesia), το οποίο παρέχει ένα εντελώς διαφορετικό μοτίβο ανθοφορίας αργότερα στη σεζόν. Πρέπει να βγάζω μερικά από τα «Πυροτεχνήματα» κάθε σεζόν, αλλά δεν είναι μεγάλη υπόθεση.

Υπάρχουν μερικοί που προτιμούν το χρυσόβεργα σε περιβάλλοντα άγριων ή καλλιεργημένων λιβαδιών, και καταλαβαίνω γιατί, αλλά, με περιορισμένο χώρο για να αφιερώσω σε ανθισμένα τα τελευταία χρόνια, το goldenrod είναι τέλειο για μένα. Κάνει γνωστή την παρουσία του όταν χρειάζεται παρουσία.