Το Plant Explorer’s Sink Ernest Wilson πηγαίνει στον κήπο μου

59
Το Plant Explorer’s Sink Ernest Wilson πηγαίνει στον κήπο μου

«Ο Τροχός του Χρόνου γυρίζει, και οι Εποχές έρχονται και περνούν, αφήνοντας αναμνήσεις που γίνονται θρύλος. Ο θρύλος μετατρέπεται σε μύθο, και ακόμη και ο μύθος έχει ξεχαστεί για πολύ όταν επανέρχεται η Εποχή που τον γέννησε». Ρόμπερτ Τζόρνταν

έχω EH Wilsonνιπτήρας του μπάνιου. Μου ήρθε σε ένα μεγάλο ξύλινο κουτί από έναν γενναιόδωρο και στοχαστικό γνωστό που είχε αγοράσει και στη συνέχεια ανακαινίσει το εξοχικό σπίτι του EH Wilson κοντά στο Arnold Arboretum στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Είχε αγοράσει και στη συνέχεια ανακαινίσει το εξοχικό σπίτι στο οποίο έμεναν ο Έρνεστ και η Έλεν Γουίλσον τα προηγούμενα χρόνια της δεκαετίας του 20.ου αιώνας. Ήταν εδώ που ζούσαν όταν, τον Οκτώβριο του 1930, σκοτώθηκαν και οι δύο σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα σε μια ημερήσια εκδρομή. «Σε μια ημερήσια έξοδο» είναι η φανταστική μου καταγραφή των συνθηκών υπό τις οποίες χάθηκαν. Έκανα μια κυριακάτικη διαδρομή τον Οκτώβριο για να συλλογιστώ τους ζαχαροπλάστες, τα κόκκινα σφενδάμια και το σουμάκ του τοπίου της Μασαχουσέτης που άναψε στη φωτιά.

EH Wilson

Ο νεροχύτης μου δεν χρησιμοποιείται ακόμα σωστά με τον τρόπο που θα έπρεπε να είναι οι σημαντικοί νεροχύτες. Ακουμπάει στο υπόστεγο του κήπου μου, λεκιασμένο, κάπως ντροπιαστικά, σαν να έχει μεταφερθεί σκουριά στη χωματερή. Σχεδόν όλοι όσοι το συναντούν κάνουν τα πάντα για να μην το δουν. Μερικές φορές θα πω, ειδικά όταν αισθάνομαι μια ενόχληση στην αντιμετώπιση των σκουπιδιών σε έναν κήπο που προορίζεται να συναρμολογηθεί, «Αυτός είναι ο νεροχύτης του Ernest Wilson». “Ω” είναι η αμυδρή και συνηθισμένη απάντηση. Αλλά για λίγους που είναι ανεξήγητα αναγκασμένοι να ακολουθήσουν τέτοια θέματα, η ιστορία του, όποια κι αν είναι αυτή η ιστορία, έχει μειωθεί σημαντικά σε μια δυσανάγνωστη γραμματοσειρά στο πίσω μέρος μιας ξεθωριασμένης ετικέτας φυτωρίου. Ο θόρυβος του περιβάλλοντος έχει ειπωθεί ξανά, και τόσες φορές, που τυχόν τσιπς στον καθρέφτη έχουν ξαναγυαλιστεί.

Davidia involucrata, πυροβολημένη από τη φύση στην επαρχία Σιτσουάν το 2019

Ο «Κινέζος» Ernest Henry Wilson έκανε καλά για τον εαυτό του στο τμήμα Lionized-in-Latin. Συμπεριλάβετε στον κήπο σας οποιαδήποτε κοινά είδη φυτών από τη Δυτική Κίνα, την Ιαπωνία ή την Ταϊβάν και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τριών βαθμών, ή λιγότερο, να διαχωρίσει το τοπίο σας από τα επιτεύγματά του. Τόσο το επώνυμό του όσο και το όνομά του έχουν εφαρμοστεί άφθονα και άρρηκτα σε 60+ ζωντανά πράγματα που τον χαροποίησαν περισσότερο ή σε εκείνους τους βοτανολόγους που έγραψαν το ψευδώνυμό του στη λατινοποιημένη εκδοχή του. Magnolia wilsonii, Magnolia ernestii, Sinowilsonia henryi. Η εισαγωγή στην καλλιέργεια του θρυλικού περιστεριού, Davidia involucrata, είναι ένα από τα πρώτα του και ίσως το στέμμα πάνω από τα χιλιάδες ζωντανά φυτά και τα 30.000 πιεστήρια βοτάνων που έστειλε στην πατρίδα του από το εξωτερικό.

Κοντινό πλάνο Davidia involucrata

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι αυτό το κατόρθωμα ήταν μια επιστημονική όσο και εμπορική προσπάθεια, με τη βελόνα στραμμένη αποφασιστικά στα χρήματα. Οι τεράστιες ποσότητες βολβών, φυτών, μοσχευμάτων και μοσχευμάτων που εξήχθησαν και εξήχθησαν στην Αγγλία και τις ΗΠΑ κόβουν την ανάσα, όχι όμως, υπό τις σύγχρονες ευαισθησίες, ανησυχητικές.

Αλλά όταν τελικά στέκομαι στον νεροχύτη του EH Wilson, και κοιτάζω το ντουλάπι με καθρέφτη που οραματίζομαι να είναι κρεμασμένο από πάνω του, ανοίγω τις βρύσες του και σκέφτομαι έναν άντρα να ανοίγει αυτές τις βρύσες έναν αιώνα νωρίτερα, αναρωτιέμαι ποιος ήταν πραγματικά. Τα ανέκδοτα είναι σπάνια αγαθά.

κρίνο ρέγκαλ

Κανείς δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει τα χιλιόμετρα της ταλαιπωρίας που έφεραν τα οστά του Wilson στην καταδίωξη των φυτών. Το Lilium regale, για παράδειγμα, ένα είδος κρίνων που εισήχθη από την επαρχία Σιτσουάν το 1903, επιχρυσώθηκε σημαντικά στη ζωή και τον μύθο του από μια ατυχή κατολίσθηση που έσπασε το πόδι του ενώ φαινομενικά βρισκόταν σε καυτή καταδίωξη. Η κατολίσθηση που έβγαλε τον Γουίλσον και τους αχθοφόρους του – καθώς τον μετέφεραν σε μια σκουπίδια στο απότομο έδαφος. Αν και αυτό το γεγονός, φαίνεται, συνέβη επτά χρόνια μετά την πρώτη του εισαγωγή του είδους στην καλλιέργεια το 1903. Για να είμαστε σαφείς, ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι στοιχηματίζω ότι πονάει το σπασμένο πόδι. Πολύ.

Το ότι η ιστορία εξωραΐστηκε, επαναδιηγήθηκε και ειπώθηκε ξανά ήταν απολύτως βέβαιο από εκείνους που θα επωφεληθούν περισσότερο όχι μόνο από τους θησαυρούς που τους έστελνε, αλλά και από το πώς αντιλήφθηκαν οι κακουχίες και η αφοσίωση του Wilson από το αγοραστικό κοινό και το επισκεπτόμενο κοινό. Οι κύριοι χορηγοί του, η (θρυλική) εταιρεία φυτωρίων Veitch and Sons στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ο Charles Sprague Sargent, ο πρώτος διευθυντής του Arnold Arboretum του Χάρβαρντ, κατάλαβαν ότι δεν ήταν απλώς νέα φυτά που ήθελε το κοινό. Οι ιστορίες πωλούν φυτά καθώς και δημιουργούν χρηματοδότηση για κήπους στους οποίους μπορείτε να τα δείτε.

Ταυτόχρονα, τόσο ο Βέιτς όσο και ο Σάρτζεντ προσέλαβαν ένα άλλο νεαρό Άγγλο παλικάρι, το αδίστακτο και ως επί το πλείστον ξεχασμένο William Purdom, για να εξερευνήσει τις βοτανικά εξαθλιωμένες περιοχές της ΒΑ Κίνας ενώ ο Wilson συνέχισε στη ζώνη Goldilocks του Σετσουάν και του Γιουνάν. Αντιμετωπίζοντας λεπτές συλλογές από αποψιλωμένα και απογυμνωμένα τοπία εν μέσω τυραννίας και κατάρρευσης της πολιτικής τάξης, αυτός και ο απείθαρχος ληστής του κατάφεραν να φτιάξουν λεμονάδα, σε ομολογουμένως μικρότερες ποσότητες. Μερικοί έχουν προτείνει ότι οι ηρακλείστες προσπάθειες του Purdom ελαχιστοποιήθηκαν σκόπιμα από τους υπαλλήλους του για να εξωραΐσουν περαιτέρω την περσόνα του Wilson. Αν αυτό είναι αλήθεια, το πόσο πολύ έπαιξε ο Wilson θα ήταν απλή φαντασία από την πλευρά μου. Πάρτε το με καλή εξουσία, δεν θα ήταν ο τελευταίος δημοφιλής λέκτορας και συγγραφέας που έπαιξε στη γκαλερί λίγο περισσότερο από όσο θα έπρεπε.

Έχω διαβάσει όλα τα βιβλία που έχει εκδώσει. Αναζητώντας μερικές γρατσουνιές στην κληρονομιά του, δεν βρήκα σχεδόν τίποτα πέρα ​​από τις προβλέψιμες βρετανικές ιμπεριαλιστικές συμπεριφορές των αρχών του 20ου αιώνας. Μόλις παντρεύτηκε και απέκτησε ένα παιδί, ταξίδεψε ως αφοσιωμένη οικογενειακή μονάδα. Είναι στο βιβλίο του, «Κυνήγι φυτών» που βρήκα μια μικρή αποκάλυψη του σφυγμού του.

Ligularia wilsoniana, που συλλέχτηκε στην επαρχία Guizhou το 2011

«Δυστυχώς, συμβαίνει συχνά ο απαραίτητος χρόνος να είναι μεγαλύτερος από αυτόν που δίνεται σε όσους ταξιδεύουν μπροστά, ικανοποιημένοι με κάθε είδους κακουχίες για να κερδίσουν φυτά από τα μακρινά σπίτια τους. Αλλά υπάρχει διασκέδαση στο παιχνίδι, πολλή διασκέδαση και η κατάκτηση των δυσκολιών κάθε είδους δίνει πάντα κέφι στη ζωή. Και αν η υγεία παραμένει με τον κυνηγό φυτών, μπορεί το φθινόπωρο της ζωής του να απολαύσει τη βαθιά ικανοποίηση να βλέπει σε κήπους μεγάλους και μικρούς, σε εκείνον του εξοχικού και των πλουσίων, τα παιδιά που κέρδισε από πολλά δύσκολα σημεία ανθισμένα και ευτυχισμένα. και δίνοντας χαρά σε χιλιάδες».

Ο νεροχύτης του EH Wilson μου θα εγκατασταθεί τελικά στον κήπο στο Heronswood, όπου περισσότεροι επισκέπτες από ό,τι στον δικό μου κήπο μπορούν να αναλογιστούν ακριβώς γιατί ένα τέτοιο θηριώδες εξάρτημα βρίσκεται σε μια κατά τα άλλα όμορφη συλλογή φυτών. Θα χαρώ όταν είναι σταθερά στη θέση του. Ελπίζω ότι οι επισκέπτες θα αφιερώσουν χρόνο για να δοκιμάσουν τις βρύσες του.

Πιστωτική φωτογραφία Lily Regal. Πιστωτική φωτογραφία Wilson. Όλα τα άλλα από τον συγγραφέα.

Τα σχόλια είναι κλειδωμένα.