Υπέροχο ντοκιμαντέρ για το δώρο της ειρήνης της Ιαπωνίας – Μπονσάι

28
Υπέροχο ντοκιμαντέρ για το δώρο της ειρήνης της Ιαπωνίας – Μπονσάι


Είσοδος στο Εθνικό Μουσείο Μπονσάι και Πεντζίνγκ στο Εθνικό Δενδροκομείο τον Νοέμβριο του 2021.

ο Εθνικό Μουσείο Μπονσάι και Πεντζίνγκ άνοιξε το 1976 με δώρο 53 ανεκτίμητα δέντρα μπονσάι από την Ιαπωνία για τον εορτασμό της 200ής επέτειο των ΗΠΑ. Μερικά μπονσάι ήταν αρκετών εκατοντάδων ετών και ένα είχε επιζήσει ακόμη και από τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα. Η χειρονομία της Ιαπωνίας θυμίζει τη δωρεά χιλιάδων κερασιών για το Tidal Basin της DC το 1912.

Έμαθα από το ιστορία του μουσείου ότι «Ο αμερικανικός εορτασμός της διακοσαετίας της Ανεξαρτησίας το 1976 πυροδότησε διεθνή βροχή δώρων στους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών», οπότε δεν είναι περίεργο που ο διευθυντής του Δενδροκομείου εκείνη την εποχή, Ο Δρ Τζον Κριτς, είχε τη φαεινή ιδέα να ζητήσει από την Ιαπωνία το μπονσάι και να συνεργαστεί με την Nippon Bonsai Association για να γίνει αυτό. Έπεισε ακόμη και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να χτίσει μια εγκατάσταση για να εκθέσει αυτά τα υπέροχα δέντρα και στη συνέχεια τα ενορχήστρωσε μεταξύ δύο κυβερνήσεων εκατέρωθεν του πλανήτη – όχι μικρό κατόρθωμα, είμαι σίγουρος.

Αυτή η φωτογραφία Αμερικανών και Γιαπωνέζων κοριτσιών που πόζαραν με ένα μπονσάι χρησιμοποιήθηκε για να δημοσιοποιήσει το δώρο των δέντρων της Ιαπωνίας. Δεκαετίες αργότερα, η Αμερικανίδα στη φωτογραφία, Κάθριν Ο’ Σάλιβαν, είναι συγγραφέας, σεναριογράφος και καθηγητής. Όταν βρήκαν αυτή τη φωτογραφία, αυτή και ο σκηνοθέτης σύζυγός της Paul Awad αποφάσισαν να κάνουν ένα ντοκιμαντέρ για το δώρο του μπονσάι στις ΗΠΑ στο οποίο έπαιξε μικρό ρόλο. Αυτός ο ρόλος προέκυψε χάρη στη δουλειά του πατέρα της ως υπεύθυνος ενημέρωσης για το Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το οποίο επιβλέπει το Δενδροκομείο, και του ανατέθηκε η προώθηση της εκδήλωσης.

Το ντοκιμαντέρ, που ονομάζεται «Bicentennial Bonsai: Emissaries of Peace», περιλαμβάνει σπάνιες συνεντεύξεις και αρχειακό υλικό και αναφέρει wabi sabiπου έπρεπε ψάχνω. Είναι μια κοσμοθεωρία που επικεντρώνεται στην αποδοχή της παροδικότητας και της ατέλειας. Μερικές φορές η αισθητική περιγράφεται ως μια αισθητική που εκτιμά την ομορφιά που είναι ατελής, μόνιμος και ατελής στη φύση». Αυτό δεν χρειαζόμαστε εμείς οι κηπουροί; Στην πραγματικότητα, ότι όλοι χρειάζονται;

Εδώ είναι το τρέιλερ.

Είδα την ταινία όταν προβλήθηκε τον περασμένο μήνα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ουτοπία στο Greenbelt, Md., όπου μένω. Ήταν φυσικό για τους κινηματογραφιστές να μπουν σε αυτό το συγκεκριμένο φεστιβάλ επειδή η οικογένεια της Κάθριν έμενε εδώ την εποχή του δώρου του μπονσάι – περίπου τρία τετράγωνα από το σπίτι μου. Οι σκηνοθέτες επέστρεψαν στο Greenbelt για να παρακολουθήσουν την προβολή, μαζί με τους γονείς της Κάθριν, και ένα μέλος του κοινού μας είπε ότι ο πατέρας της είχε βοηθήσει να φροντίσουν τα δέντρα όταν έμειναν σε καραντίνα κοντά, πριν από την τελική τους μετακόμιση στο Δενδροκομείο. Λίγη παλιά εβδομάδα στο σπίτι!

Παρακάτω φαίνονται οι σκηνοθέτες Paul Awad και Kathryn O’Sullivan έξω από το Παλιό Θέατρο Greenbelt όπου προβλήθηκε το «Bicentennial Bonsai». Μου είπαν ότι στο ταξίδι τους στην Ιαπωνία για τη μαγνητοσκόπηση του ντοκιμαντέρ τους συνόδευε ένας υπάλληλος του Arboretum, ο οποίος τους σύστησε σε ανθρώπους μπονσάι εκεί. Ομορφη!

Η ταινία ήταν μεγάλη επιτυχία στο κοινό και κέρδισε το βραβείο Utopian Visions του Φεστιβάλ: «Το καλύτερο έργο σε οποιαδήποτε κατηγορία που αντανακλά την πίστη της Ουτοπίας στην αξία του κινηματογράφου για να βοηθήσει στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου».

Θα ήθελα να δώσω έναν σύνδεσμο για να μπορείτε να παρακολουθήσετε όλοι την ταινία, αλλά αυτό δεν είναι ακόμα δυνατό. Έχει υποβληθεί στο PBS, οπότε ας ελπίσουμε να το δείξουν.

Ακολουθούν περισσότερες φωτογραφίες από την επίσκεψή μου στο μουσείο πριν από δύο εβδομάδες, όπου έπιασα τα φυλλοβόλα μπονσάι να παίρνουν το χρώμα του φθινοπώρου τους. Συνήθως θεωρούμε τα μπονσάι ως αειθαλή, έτσι δεν είναι;

Η συλλογή μπονσάι (από την Ιαπωνία) και το Penjing (από την Κίνα) του μουσείου, καθώς και κομμάτια από τους δασκάλους του μπονσάι της Βόρειας Αμερικής, είναι πλέον 300 δείγματα!