Clematis, καλύτερα να σου αξίζει όλη αυτή η φασαρία.

49
Clematis, καλύτερα να σου αξίζει όλη αυτή η φασαρία.

Ασχολούμαι με τα αμπέλια από τότε που άρχισα να τα εκπαιδεύω για να μου δίνουν έλεγχο και ιδιωτικότητα (δείτε πριν και μετά στο Αυτό το βίντεο). Αλλά δεν είχα συμπεριλάβει το clematis στο έργο γιατί δεν είχα ποτέ επιτυχία μαζί τους – εκτός και αν μετρήσετε το εκτός ελέγχου Sweet Autumn Clematis που είναι ένα επιβλαβές ζιζάνιο σε αυτά τα μέρη.

Αλλά πριν από μερικές εβδομάδες ο Adrian Higgins έγραψε για το clematis στην Washington Post και ΕΠΡΕΠΕ να έχω ένα. Ή περισσότερο. (Όσοι δεν είναι συνδρομητές στο Post, εάν το paywall δεν σας επιτρέπει να εισέλθετε, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τη ρύθμιση ανώνυμης περιήγησης του προγράμματος περιήγησής σας.)

Ο Χίγκινς επαίνεσε ιδιαίτερα το μεταγενέστερο και μικρότερο ανθισμένο C. viticella όπως αυτή η ποικιλία «Sweet Summer Love» που φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία, που αναπτύσσεται ανάμεσα σε τριαντάφυλλα στον κήπο του. Τους έλεγε ότι ήταν κάπως πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν, κάτι που ήταν το μόνο που χρειαζόμουν να ακούσω.

Αλλά όταν έψαξα τα κέντρα κήπου σε δύο κομητείες στα προάστια του Μέριλαντ του DC, δεν βρέθηκε κανένα. Ακόμα χειρότερα, σε κάποια καταστήματα δεν υπήρχαν clematis κανενός είδους! Κάτι που με έκανε να τα θέλω περισσότερο και να τα θέλω ΤΩΡΑ, όχι του χρόνου, γιατί είχα διαβάσει τον αρχικό λόγο σοφίας του Χίγκινς (πολλών) σχετικά με το θέμα των κληματίδων: δεν θα μοιάζουν πολύ για τα δύο πρώτα χρόνια . «Αυτό απαιτείται από το clematis: το φυτεύεις σε αρκετά πλούσιο έδαφος, το κόβεις πίσω και μετά το αφήνεις να κοιμηθεί για τουλάχιστον δύο χρόνια».

Ήθελα λοιπόν ο ύπνος να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο Πρόεδρος και ο Γουίλ Γκούντγουιν.

Έτσι τελείωσα με τον πιο συνηθισμένο και δύσκολο τύπο clematis που ανθίζει δύο φορές – τέλη άνοιξης/αρχές καλοκαιριού και ξανά στα τέλη του καλοκαιριού/αρχές φθινοπώρου – ένα «The President» και ένα «Will Goodwin». Αλλά τώρα που έχω αφοσιωθεί σε αυτά, ξαναδιάβασα το άρθρο του Χίγκινς και το βρήκα τρομακτικό.

  • Πού να αναπτυχθεί; Η μία περίεργη επιλεκτικότητα των clematis που γνώριζα είναι ότι «του αρέσει το κεφάλι τους στον ήλιο και τα πόδια τους στη σκιά». Αλλά πως το να τα φυτέψεις είναι ακόμα πιο περίεργο – ίντσες πάνω από το στέμμα ή όπου μεγάλωναν στη γλάστρα, μετά κόβοντάς τα σε ύψος όχι μεγαλύτερο από 12 ίντσες. Ο Χίγκινς αναγνωρίζει ότι είναι δύσκολο να αφαιρεθεί όλη αυτή η ωραία ανάπτυξη, αλλά λέει ότι αξίζει τον κόπο για την αυξημένη διακλάδωση που προορίζονται να επιτύχουν και οι δύο ενέργειες.
  • Καλύτερα να μην στεγνώσουν, γι’ αυτό ποτίστε τακτικά και στραγγίστε τα. Τους αρέσει η υγρασία αλλά όχι η υγρασία. Το κατάλαβα?
  • Και επίσης χρειάζονται τάισμα!
  • Στη συνέχεια, υπάρχει το κλάδεμα, το οποίο είναι περίπλοκο και εκφοβιστικό. Υπάρχουν τρεις ομάδες, και η Ομάδα 2 που περιλαμβάνει τις πρόσφατα αγορασμένες ποικιλίες μου δείχνει ότι ανθίζουν σε παλιό και νέο ξύλο, οπότε καλύτερα να μην τους κάνετε πολλά! Απλώς αφαιρέστε τα νεκρά πράγματα (duh) στα τέλη του χειμώνα. (Ο Higgins παραπέμπει τους αναγνώστες στον ιστότοπο της Clematis Society, η οποία «επιδίωξε να το απλοποιήσει δημοσιεύοντας ένα πληροφορίες για τις ομάδες κλαδέματος.)
  • Α, και τα μεγάλα άνθη σαν τα δικά μου είναι επιρρεπή σε αρρώστιες! «Ένα βράδυ βλέπεις το κλήμα να σκάσει, και το επόμενο πρωί σε υποδέχονται με βλαστούς και άνοιχτα μπουμπούκια που έχουν καταρρεύσει. Δεν ταλαιπωρείται πάντα κάθε στέλεχος, αλλά είναι αρκετό για να καταστρέψει την παράσταση». Τι???? Ονομάζεται Clematis Wilt και είναι baaaaad, που προκαλείται από το ανεπαρκές ηλιακό φως ή την κυκλοφορία του αέρα. Κάτι λοιπόν αλλού για να προσθέσετε στις απαιτήσεις του ιστότοπου, μαζί με όχι πολύ πολύ ηλιακό φως στη βάση.
  • Και προσέξτε – οι μίσχοι είναι εύθραυστοι, γι’ αυτό φροντίστε να μην το βλάψετε κατά τη διαδικασία φύτευσης, κάτι που ξέρουμε ότι είναι περίεργο στην αρχή.

Έτσι, παρά τις πολλές δεκαετίες μου φύτευσης πολυετών φυτών, ένιωσα ανήσυχη για τη φύτευση των νέων μου κληματαριών, με όλες τις περίεργες απαιτήσεις και τις αδυναμίες τους. Οπότε φυσικά στράφηκα στο YouTube, όπου μπήκα σε ένα από τα αγαπημένα μου κανάλια κηπουρικής – Κηπουρική Οκλαχόμα – και βρήκα αυτό που μου έδειξε τι έπρεπε να ξέρω.

Σκηνές από το βίντεο. (L) Εμφάνιση σε ποιο βάθος πρέπει να το φυτέψετε – μοιάζει 3″ πάνω από το επίπεδο του εδάφους στη γλάστρα. (R) Υποδεικνύοντας πού να κόψετε το φυτό μετά τη φύτευση – σε ύψος όχι μεγαλύτερο από 12.

Περισσότερες συμβουλές από το βίντεο:

  • Τροποποιήστε το έδαφος με κομπόστ και προσθέστε οστεάλευρα.
  • Αφαιρέστε το στύλο στον οποίο είναι στερεωμένο το αμπέλι και όλα τα δέματα, αποσυνδέστε όλα τα στελέχη το ένα από το άλλο και, στη συνέχεια, απλώστε τα πριν τα στερεώσετε στο νέο τους στήριγμα. (Αυτό ισχύει για όλα τα αμπέλια, σωστά;)
  • Προτείνει επίσης να προμηθευτείτε ένα συρμάτινο κλουβί για να στερεωθεί το clematis εάν το στήριγμα είναι πολύ παχύ για να τυλιχτούν τα φύλλα γύρω του (όπως είναι ο ξύλινος φράκτης στο βίντεο). Ή δεν θα μπορούσαμε απλώς να σφυρίσουμε μερικά καρφιά για να κολλήσουμε κορδόνι, για να δέσουμε το κλήμα;
  • Τα λόγια της αποχωρισμού μου θυμίζουν την αρχική συμβουλή του Χίγκινς στο άρθρο του: «Αν δώσετε λίγη προσοχή σε αυτό στην αρχή και το εκπαιδεύσετε σωστά, γίνονται αρκετά χωρίς συντήρηση και προσφέρουν πολλή απόλαυση στον κήπο».

Λοιπόν, θα έλεγα ότι πλήρωσα περισσότερο παρά λίγη προσοχή, καλύπτοντας κάθε απαίτηση που κάνει αυτό το επιλεκτικό φυτό στον κηπουρό, και είχε καλύτερη παράδοση. Όχι σύντομα, φυσικά, αλλά σε δύο χρόνια από τώρα αυτά τα μωρά θα ήταν καλύτερα να θαμπώνουν.

Η εικόνα των διαφόρων ποικιλιών clematis ενός φίλου σε ένα στήριγμα με ενέπνευσε να φυτέψω τα «The President» και «Will Goodwin» στη βάση του ίδιου στύλου.