Hellebores – να φύγω ή να ξεφυλλίσω;

42
Hellebores – να φύγω ή να ξεφυλλίσω;

Πιθανότατα όλοι αγαπάμε τους ελλεβόρους, αλλά σε κάποιους φαίνεται να τους αρέσουν φυλλώδεις και σε κάποιους γυμνούς. Και μερικές φορές τα ίδια τα φυτά φαίνεται να έρχονται κάπως ενδιάμεσα.

Δεν είναι ένδοξοι;

Γιατί λοιπόν να ξεφυλλίσω;

Ο μεγαλύτερος λόγος μπορεί να είναι το Leaf Spot. Πραγματικά δεν ξέρω τίποτα για αυτό – μπορεί να το έχουμε ή μπορεί να έχουμε απλώς άσχημα φύλλα μερικές φορές. Αλλά νομίζω ότι το κόψιμο των φύλλων υποτίθεται ότι βοηθά να σταματήσει η εξάπλωσή του. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα δοκιμάστε αυτόν τον σύνδεσμο.

Και μερικές φορές τα φύλλα πιθανότατα έχουν απλώς ερεθιστεί. Έχω κάποια τέτοια:

Ο Hellebore αφήνει τα πνευματικά δικαιώματα της Anne Wareham

Καταλαβαίνω ότι σε ορισμένα μέρη του κόσμου, όπως σε κομμάτια της Αμερικής, μέχρι να εμφανιστούν τα λουλούδια ΟΛΑ τα φύλλα είναι έτσι. Λοιπόν, γιουκ, ναι, βγάλτε τα. Αλλά μου Τα φύλλα συχνά εξακολουθούν να φαίνονται γεμάτα ζωή καθώς έρχονται τα λουλούδια, και το θέμα είναι ότι μου αρέσουν τα λουλούδια με τα φύλλα τους. Αυτή δεν είναι μια καλή φωτογραφία, (δεν είναι ούτε στον κήπο μου) αλλά για μένα δεν είναι επίσης καλή εμφάνιση:

Hellebores πνευματικά δικαιώματα Anne Wareham

ούτε το γυμνό χώμα…

Έχω επίσης την τάση γενικά να πιστεύω ότι αν υπάρχουν υγιή φύλλα, τότε κάνουν κάτι καλό, οπότε προτιμώ να τα αφήσω. Ένας φίλος μου λέει «Τα αφαιρώ μόνο από το H. X hybridus. Δεν βρίσκω τα νεότερα υβρίδια, όπως το Penny’s Pink και τα παρόμοια, να είναι τόσο δυνατά – μετά από λίγο, ή για αυτό το θέμα τόσο φυλλώδη».

Ένας ελλέβορος με φύλλα, αν και το ένα είναι ξεκάθαρα φύλλο πουρνάρι!

Αλλά μερικοί άνθρωποι είναι αρκετά σίγουροι για αυτό το θέμα και βγάζουν τα φύλλα από τα φυτά ακόμα κι αν τα φύλλα είναι πεντακάθαρα. Λένε ότι τα φύλλα στριμώχνουν άλλα πράγματα, όπως χιονοστιβάδες κοντά και ότι τα άσχημα πλάσματα (ποντίκια, βολβοί) κρύβονται κάτω από τα φύλλα και ψιλοκόβουν τα λουλούδια. Λοιπόν, παίρνω ψιλοκομμένα λουλούδια, μάλλον τυχαία, αλλά δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι τα φύλλα προσφέρουν μεγάλο μέρος της κρυψώνας. Και οι χιονιές και τα λουλουδάκια μου είναι αλλού.

Δεν είμαι πραγματικά σίγουρος ότι μου αρέσει το γυμνό, κολλώδες βλέμμα ενός κουρασμένου ελλεβόρου. Αλλά συνειδητοποιώ καθώς ψάχνω για μια φωτογραφία μερικών ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους που πρέπει να κάνουν τη διαφορά στο πώς εμφανίζονται χωρίς φύλλα. Για παράδειγμα:

Stalky Hellebore-at-Veddw-Copyright-Anne-Wareham

Αυτό είναι μάλλον μίσχο, με τα περισσότερα φύλλα στο κάτω μέρος του στελέχους. Αλλά μερικά ελεφοβόρα έχουν φύλλα μέχρι το στέλεχος και επίσης πιο κοντά στελέχη:

Φυλλώδεις ελλέβορες

δεν είναι τόσο εύκολο να κόψεις τα φύλλα από αυτό;

Πριν από μερικά χρόνια είχαμε την τύχη να πάμε μια επίσκεψη σε ένα νηπιαγωγείο (στο Η.Β.) που ειδικεύεται στα ελεφοβόρα, Φυτώριο Ashwood.

Hellebores at Ashwood Nursery πνευματικά δικαιώματα Anne Wareham

Μπορείτε να εντοπίσετε τον αναπόφευκτο Charles εκεί στα δεξιά….

Και οι ελλέβορες τους ήταν ένδοξοι και ασύλληπτοι όσον αφορά τα φύλλα. Αρχίζω να σκέφτομαι ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Όπως και η ποικιλία – κράτησαν τα φύλλα σε αυτά:

Helleborus x Sternii στο Ashwood Nursery πνευματικά δικαιώματα Anne Wareham

Helleborus x Sternii

και – αυτό είναι απλά όμορφο και σίγουρα χωρίς φύλλα!

Hellebore λουλούδια στο φυτώριο Ashwood πνευματικά δικαιώματα Anne Wareham

Κάποια τέτοια παρουσιάζουν στον κήπο τους.

Και ξέρω, ίσως περισσότερο από όλα, ότι οι άνθρωποι θα κάνουν αυτό που νιώθουν, ό,τι κι αν πει εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος.

Οπότε μπορεί να είμαι ο μόνος ακόμα αμφίθυμος ελλέβορος. Έχω κόψει τα πάντα σε ένα κρεβάτι.

Κόψτε τα φύλλα hellebore πνευματικά δικαιώματα Anne Wareham

Εδώ είναι κομμένα φύλλα – κομμένα τον Νοέμβριο για να αποφευχθεί η καταστροφή νέων μπουμπουκιών. Με προσθήκη στάχτης ξύλου, γιατί είναι το πιο εύκολο μέρος για να το τσακίσετε.

Θα αφαιρέσω εκείνα τα ανθρωπόμορφα φύλλα που αναμφίβολα σε τρομοκρατούσαν. Και θα αφήσω άλλα φύλλα να βάλουν τα λουλούδια μου και να τα σώσουν από τη γύμνια. Και συνεχίστε να ψάχνετε και να αναλογίζεστε τι είναι καλύτερο. Μερικές φορές ίσως, δεν υπάρχει καθολικά σωστή απάντηση;

Και μετά από όλα αυτά, βάζω στοίχημα ότι νομίζεις ότι έχεις πει πολλά λόγια, αλλά δεν έχεις δει πολλές υπέροχες φωτογραφίες από αυτά τα υπέροχα λουλούδια. (Συγγνώμη δεν έχω ονόματα) Λοιπόν:

hellebore πνευματικά δικαιώματα Anne Wareham

Πνευματικά δικαιώματα Hellebore Anne Wareham

Τους αρέσει να δείχνουν το πίσω μέρος του κεφαλιού τους…

hellebore πνευματικά δικαιώματα Anne Wareham

Hellebore-copyright-Anne-Wareham

Hellebores-in-bowl-at-Ashfield-Nursery-copyright-Anne-Wareham-

Εξαιρετικός τρόπος για να τα εμφανίσετε.

hellebore στο Ashwood

Και βάζω στοίχημα ότι έχετε ακόμα καλύτερα, αν έχετε το κατάλληλο σπίτι για ελλέβορες.