Stinzen me not – GardenRant

40
Stinzen me not – GardenRant

Ξεκίνησε με μια κυκλοφορία μέσων που επρόκειτο να διαγράψω, αλλά πρώτα έπρεπε να ψάξω στο Google έναν όρο που δεν είχα ξανακούσει: stinzen gardens. Η απελευθέρωση αφορούσε τη φύτευση βολβών, οπότε αυτό φαινόταν σαν κάτι που έπρεπε να ξέρω.

Μετά από πολύ κλικ και περιήγηση, τα αποτελέσματα ήταν περίεργα. Ο Στίνζεν είναι Φριζιανός για το “σπίτι από τούβλα”. Αλλά τα φυτά stinzen / οι κήποι stinzenplanten / stinzen (διαλέξτε τον αγαπημένο σας) δεν έχουν καμία σχέση με τούβλα ή σπίτια, εκτός από το ότι μπορεί να εμφανίζονται κοντά σε ένα. Η φράση εφαρμόζεται σε μια τεράστια ομάδα μικρότερων βολβών—γαλάνθους, είδη τουλίπες (όπως οι παραπάνω), scilla, small allium, fritillaria, κρόκος, chionodoxa, eranthis, μικρός νάρκισσος και άλλα— που είναι πιο πιθανό να πολιτογραφηθούν και μπορούν να δημιουργήσουν ένα φαινόμενο αγριολούλουδου όταν φυτεύεται μαζικά μπροστά σε εξοχικό κτήμα (ή παρόμοια δομή). Το όνομα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε ολλανδικά κτήματα με σπίτια από τούβλα, όπου τέτοιες φυτεύσεις είχαν αγριέψει και δημιουργούσαν ένα γραφικό αποτέλεσμα. Η ιδέα για εμάς είναι ότι θα μπορούσαμε επίσης να δημιουργήσουμε τέτοια εφέ μπροστά στις μέτριες ιδιότητες μας.

Αν δουλεύει, δηλαδή. Ιδανικά, οι βολβοί θα έβγαιναν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ξεκινώντας με χιονοστιβάδες και τελειώνοντας, φαντάζομαι, άλους. Εάν φυτευόταν σε γρασίδι, το κούρεμα θα έπρεπε να περιμένει μέχρι να τελειώσει και να γίνει κάθε βολβός. Και εκεί σβήνει το προειδοποιητικό σήμα #1. Πρώτα απ ‘όλα, η φύτευση βολβών σε καθιερωμένο χλοοτάπητα δεν είναι τόσο εύκολη. Και ακόμη μικρότερες ποικιλίες όπως αυτές έχουν φύλλωμα που θα αποκτήσει άθλια εμφάνιση όσο περνάει ο καιρός. Σε μια τοποθεσία, το κρίνο της κοιλάδας προτάθηκε ως συμπερίληψη. Τι χάος θα ήταν αυτό!

Το δοκίμασα αυτό, κάπως. (Τελικά έχω ένα σπίτι από τούβλα.) Φυτεύω χιονοστιβάδες, scilla, eranthis, είδη τουλίπες, chionodoxa, erythronium, muscari (όχι στις περισσότερες λίστες stinzen, γιατί;) και μερικά άλλα. Δεν υπάρχει γρασίδι. τους βολβούς διαδέχονται σκιερά πολυετή φυτά και θάμνοι. Καθόλου stinzen-y. (όπως βλέπετε σε αυτό το πίσω κρεβάτι)

Αυτό είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που φαίνονται υπέροχα σε χαρτί και σε ιστότοπους με εικόνες όπως αυτή:

Φαίνεται ότι θα χρειαστείτε έναν μεγάλο χώρο. Ένας πλήρως στελεχωμένος βοτανικός κήπος θα μπορούσε πιθανότατα να το απογειώσει. Η αρχική φύτευση θα ήταν πολλή δουλειά και το κούρεμα (θα έπρεπε) δεν θα ήταν πολύ διασκεδαστικό. Και αναρωτιέμαι για το αποτέλεσμα εάν περιλαμβάνονται πάρα πολλές διαφορετικές ποικιλίες. Φύτεψα τόσους πολλούς βολβούς με την ελπίδα ότι θα εμφανιστούν διαφορετικοί τύποι ταυτόχρονα, δημιουργώντας εντυπωσιακούς συνδυασμούς και αντιθέσεις, αλλά, τις περισσότερες φορές, απλά δεν λειτουργεί.

Σκεφτείτε όλους τους κηπουρούς που πρέπει να είχαν αυτά τα κτήματα. Τόσο καιρό, Στίνζεν. Απλώς δεν έχω το προσωπικό.